سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آپلود عکس
همیشه بیدار و آماده
دوشنبه 92/6/11 ساعت 12:23 صبح | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )

پدافند هوایی

فرمانده پدافند هوایی شرق کشور:

پدافند هوایی همیشه بیدار و آماده مقابله با تجاوز دشمن است

خبرگزاری تسنیم: فرمانده منطقه شرق قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء آجا با بیان اینکه پدافند هوایی در تمام حوزه ها حضور فعال و تلاش شبانه روزی دارد، گفت: سامانه ها و نیروهای پدافند هوایی همیشه بیدار هستند و آمادگی کامل را در برابر تجاوز دشمن دارند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، ملک علی اسدی فرد صبح امروز در مراسم صبحگاه مشترک نیروهای مسلح استان، با تبریک فرارسیدن 10 شهریور سالروز تشکیل قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص)، اظهار کرد: پدافند هوایی از زمان آغاز حملات هوایی در جنگ جهانی دوم ابداع شد و قبل از انقلاب اسلامی ایران رادارهای دفاعی و سایت های موشکی خریداری و در نیروی هوایی ایران شروع به فعالیت کرد.

وی حفظ و حراست از آسمان ایران اسلامی را از افتخارات قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) شرق دانست.

وی افزود: وظیفه پدافند هوایی قبل از انقلاب فقط دفاع از پایگاه های هوایی و صدور فرمان پرواز جنگنده های هوایی به محض حملات هوایی را برعهده داشت اما بعد از انقلاب اسلامی ایران به دلیل تغییر نوع تهدیدات دشمن، گسترده بودن جنگ تحمیلی و مورد حمله قرار گرفتن نقاط حساس کشور دکترین هوا پایه در کشور مؤثر نبود و پدافند زمین پایه تشکیل شد.

فرمانده منطقه شرق قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء آجا تصریح کرد: دشمن از 670 فروند هواپیمای جنگی در جنگ تحمیلی استفاده کرد و در پایان جنگ اعلام شد که 670 فروند هواپیما یعنی تمامی جنگنده های هوایی دشمن توسط نیروهای نظامی ایران ساقط شده است. 

اسدی فرد افزود: تلاش نیروهای پدافند هوایی در کنار رزمنده های سپاه، ارتش، نیروی انتظامی و بسیج در هشت سال دفاع مقدس باعث شد تا حتی یک وجب از خاک ایران اسلامی به دشمن داده نشود.

تعامل با دانشگاه و صنعت موجب بومی سازی نیازهای پدافند هوایی شده است

وی اظهار کرد: ارتباط و تعامل بالا با مراکز علمی، دانشگاه ها و صنعت سبب شده تا نیازهای پدافند هوایی به صورت بومی برطرف شود و با استفاده از نبوغ جوانان نخبه و مبتکران داخلی طراحی و نسبت به ساخت آن اقدام شود.

فرمانده منطقه شرق قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء آجا از تمامی مسئولان استانی که در امور عمرانی به پدافند هوایی یاری رساندند تشکر کرد و گفت: پدافند هوایی نیاز به زمین هایی برای توسعه و احداث پایگاه ها و سایت های خود به ویژه در شهرستان های نهبندان، قائن و طبس دارد که امیدواریم مسئولین این موضوع را در دستور کار خود قرار دهند.

منبع: تسنیم



برچسب‌ها: پدافند هوایی

پاسخ به دشمن
یکشنبه 92/6/10 ساعت 2:29 صبح | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )
فرمانده قرارگاه پدافند هوایی مطرح کرد:

پاسخ به دشمن در کمتر از یک دقیقه

حملات هوایی چه موشکی و چه هواپیمایی، سرعت بسیار بالا و دقیقی دارد؛ مثلاً از شروع یک نقطه مرزی تا یک نقطه حساس، پدافند هوایی از تصمیم‌سازی، تصمیم‌گیری و اقدام به موقع و جابجایی برای غافلگیرنشدن و منهدم‌نشدن باید در کمتر از 15 دقیقه عمل کند.

گروه دفاع و امنیت مشرق - 10 شهریور، روز پدافند هوایی است. پنج سال پیش در چنین روزی بنا به تدبیر فرمانده معظم کل قوا، قرارگاه پدافند هوایی ایجاد و به طور مستقل وظیفه خطیر تامین امنیت هوایی کشور را برعهده گرفت. نگاهی به جنگ های اخیر در دنیا نشان می دهد، حملات هوایی سنگین، گسترده و سریع یکی از اصلی ترین تاکتیک های نبرد در آنها بوده است. در چنین وضعیتی، اهمیت و مخاطرات مسئولیت این قرارگاه بیش از پیش به چشم می آید.

حکایت امروز ما و امنیت، حکایت ماهی و آب است. چنان در آن غرقیم که گاهی به چشممان هم نمی آید اما این امنیت مرهون فداکاری رزمندگانی است که در سراسر این سرزمین پهناور، در بیابان های سوزان، قله های رفیع، دریاهای ژرف و سواحل بیکران، چشم بر هم نمی گذارند و دست از ماشه برنمی دارند تا ایران، همچون کشتی امنی باشد در دریای طوفان زده خاورمیانه.

به مناسبت این روز، خبرنگار کیهان، مهمان امیر سرتیپ فرزاد اسماعیلی، فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) شد تا هم خدا قوتی بگوید و هم از مجاهدت‌های این دلیرمردان همیشه‌بیدار بشنود.

امیر اسماعیلی فرمانده جوانی است که در سال 89 و در سن 39 سالگی با حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان دومین فرمانده این قرارگاه منصوب شد. خوش اخلاق و در عین حال مصمم به نظر می آید. در گوشه و کنار دفتر کارش ماکت های پدافندی به چشم می خورند و البته یک پهباد واقعی که به گفته امیر، رادارگریز هم هست. عکاس از زوایای مختلف، تند و تند کلیک می‌کند و امیر می‌گوید؛ نظامی ها نباید لبخند بزنند؟! بعد خودش زودتر از بقیه می‌خندد.

امیر! دوست دارم اول یک سؤال عملیاتی بپرسم! اگر همین الان یک تهدید بالفعلی کشور ما را تهدید کند و مثلاً بگوییم از همین زمان این تهدید شروع می شود تا وقتی شما مطلع شوید و برای مقابله و دفاع در مقابل آن تهدید وارد عمل شوید چه زمانی طول می کشد؟
پاسخ سؤال شما را ابتدا با طرح یک سؤال شروع می کنم. اگر همین الان به خبرنگار شما بگویند که در یک نقطه از شهر تهران که شما فاصله زمانی تان حداقل یک ساعت با آن جا هست اما ارزش این خبر برای شما این است که بتوانید تا نیم ساعت آینده آن را برسانید، آیا برایش تدبیری اتخاذ کرده اید؟
 
مطمئناً!
- قرارگاه پدافند هوایی تنها قرارگاهی است که در کشور دو مورد ندارد. یعنی ما یک قرارگاه پدافند هوایی داریم که از پدافند هوایی همه نیروها استفاده می کند. ولی شما سایر نیروهای زمینی، هوایی و دریایی را حداقل دو نیرو می بینید. هم در سپاه و هم در ارتش. تفاوت دیگری هم که قرارگاه پدافند هوایی دارد این هست که همواره در حال مأموریت است. یعنی به هیچ عنوان هیچ سیستم اداری، شنود الکترونیکی، سامانه های دیدبانی، موشکی، توپخانه ای نه خاموش هستند و نه استراحت می کنند. اما سایر نیروها ممکن است به حسب مأموریت سامانه‌ها و تجهیزاتشان را به میدان بیاورند. پدافند هوایی 24 ساعته و بدون تعطیلی همواره در حال رصد آسمان است. رصد به تنهایی هم کفایت نمی کند. بایستی رصد نهایتاً منتهی بشود به یک ابزار دفاعی که از غافلگیری جلوگیری کند. طبیعتاً این نیاز دارد که ببینیم از کدام زوایا و از کدام محورها ممکن است غافلگیری صورت بگیرد. تجارب 8 سال دفاع مقدس را داریم و می دانیم که کشورهای حریف چه چیزی را از جمهوری اسلامی می خواهند و در جنگی که بخواهد اتفاق بیفتد آیا ضربتی یا جنگ تمام عیار خواهیم داشت؟ حمله احتمالی از کجا به نفع آن هاست و از چه زاویه ای با سرعت و دقت بیشتری صورت می گیرد؟ یعنی خودمان به عنوان یک حمله ور برای خودمان طراحی هایی کرده‌ایم. روی این طراحی‌ها کار دوم ما یعنی آمایش سرزمینی انجام شد. برای این است که می بینیم پدافند هوایی با یک گسترش زیر 100 نقطه در زمان جنگ تحمیلی امروز به یک گسترش بالای 3600 نقطه در کشور رسیده است. بنده از شما پرسیدم که اگر اتفاقی در یک جایی از تهران بیفتد شما چقدر ضرب الاجلی اقدام می‌کنید، برای پدافند هوایی هم باید در کسری از دقیقه این اتفاق بیفتد و به تهدید پاسخ دهد که همین طور هم هست. برای این که حملات هوایی چه موشکی و چه هواپیمایی، سرعت بسیار بالا و دقیقی دارد. مثلاً از شروع یک نقطه مرزی تا یک نقطه حساس، پدافند هوایی از تصمیم سازی، تصمیم گیری و اقدام به موقع و جا به جایی برای غافل گیر نشدن و منهدم نشدن باید در کمتر از 15 دقیقه عمل کند.

امیر! مطمئناً در عالم نظامی گری همیشه کمترین احتمالات هم جدی گرفته می شود و به آن ها توجه می شود. اگر دشمن بخواهد تجاوزی به کشور ما داشته باشد مطمئناً یکی از برنامه هایش از کار انداختن سیستم پدافندی کشور است. چقدر تمهید شده که این سیستم چند لایه باشد و به قول معروف در طول زمان درگیری که شاید تا هفته ها و ماه ها به طول انجامد از کار نیفتد و بتواند به کار خودش ادامه دهد؟
 

- آن چه که بدان فکر کرده ایم اولاً ایجاد فضای ابهام آمیز برای دشمن است. دشمنی که خیلی از سامانه ها را در قبل از پیروزی انقلاب به ما داده بود یا سایت هایی را برای ما پیش‌بینی کرده بود، طبیعتاً چنین دشمنی اگر قصد حمله داشته باشد، چون خودش برای ما طراحی کرده و خودش هم مستقر کرده، به راحتی هم می تواند منهدم کند و آن را مختل کند.



چه کار کردیم؟ دو کار! اولاً سامانه های قدیمی را که داشتیم دور نینداختیم اما نحوه کاربرد آن ها را کلاً تغییر دادیم. یعنی اگر در سامانه های راداری ما و سامانه های موشکی ما امروز بگردید می‌بینید که با گذشت 35 سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران حداقل 35 نوع تنوع در این سامانه ها داده شده. یعنی از نظر فنی آن ها بهینه سازی شده اند. مرحله دوم مرحله نوسازی بود. بله! ما در جنگ الکترونیک اگر فقط قائل به این باشیم با یک نوع طیف فرکانسی مثلاً در رادار یا یک نوع سامانه موشکی مثل سامانه موشکی که قبل داشتیم وارد صحنه کارزار بشویم، حتماً‌ شکست می خوریم. اما ما در سامانه های راداری و شنودمان در حقیقت در طیف های متفاوت کار کردیم. این چه برتری به ما می دهد؟ دشمن در همه این طیف‌ها نمی تواند جنگ الکترونیک انجام دهد.

دشمن همه این طیف ها را نمی تواند مختل کند. چون خودش هم باید در یکی از این طیف ها اقدام کند. پس بنابراین بخشی از پدافند هوایی را ممکن است مختل کند اما بخش دیگر وارد عمل می شود. نکته سوم اگر قرار باشد لایه ای از پدافند هوایی مختل یا منهدم بشود ما برای آن پشتیبان در نظر گرفته ایم. چه پشتیبانی از یک سامانه یا یک منطقه، چه پشتیبانی از لحاظ داخلی؛ در حقیقت کنترل خود. یعنی استقلال تاکتیکی. ما برای قرارگاه پدافند هوایی اصلاً قائل به این نیستیم که یک فرمانده از یک نقطه به یک ایستگاه موشکی یا یک سایت راداری در دورترین نقطه کشور، دستوری را بدهد. در زمان قطع ارتباط، آن سایت باید استقلال تاکتیکی داشته باشد و خودش به عنوان یک واحد مستقل بتواند حافظ و مدافع آن منطقه باشد.

این طرح ریزی دفاعی در پدافند هوایی به شکل موزاییکی انجام شده و شما امروز شاهد مناطق پدافند هوایی در کشور هستید. چیزی که قبل از سال 87 و تشکیل این قرارگاه به این شکل وجود نداشت. فرمانده معظم کل قوا همین حس را داشتند و همین اهمیت را قائل شدند برای پدافند هوایی که آن را اولویت اول فرمودند و همین را می خواستند که پدافند هوایی فقط به نوسازی و بهینه سازی فکر نکند بلکه آمایش خود را نیز تغییر دهد.

در بحث ارتباط که رگ های عصبی در پدافند هوایی محسوب می شود اگر یکی از لایه های ارتباطی ما قطع شد چه کار کنیم؟ باید فکر کنیم. ما برای لایه های زیرزمینی و لایه های روی زمینی بیسیم و با سیم، امروز فکر کردیم. در دورترین نقطه و یگان ما، سامانه‌های ارتباطی ما حداقل سه لایه و حداکثر هفت لایه است. این سه لایه و هفت لایه بین اهم و مهم یگان های ما تقسیم شده. آن چه را که سعی داشتیم این بود که نه تنها در لایه های ارتباطی بلکه در لایه های هم پوشان سامانه های آتش هم به همین شکل اقدام کنیم. ما هم فکر دفاع موزاییکی کردیم و هم فکر این که اگر یکی از سامانه های موشکی ما منهدم شد آیا آن جا نقطه نفوذپذیر ما خواهد بود؟ خیر! بایستی ما یک دفاع چند لایه موشکی را هم پیش بینی می کردیم. بخشی از این ها در حقیقت به عنوان لایه‌های پنهانی دفاع هست. برای همین است که همیشه ما قائل به پدافند هوایی چالاک و متحرک هستیم. اگر ما قائل به تحرک باشیم، یعنی با دشمن در این فضا بازی شطرنجی می کنیم که حرکات ما حرکات مهره های شطرنج خواهد بود، به انتخاب خود فرمانده نبرد. این نیست که حتماً حرکت های ما بنابر سکون و سکوت باشد.

موضوع پدافند هوایی یک موضوع کاملاً دانش بنیان است. یعنی تجهیزات محور است. تجهیزات آن هم کاملاً تخصصی و از تکنولوژی بسیار بالایی هم برخوردار است. شما برای اینکه در این زمینه در سطح بالایی باشید چقدر با مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی و افراد نخبه ارتباط دارید؟ از این افکار و پروژه ها و ایده ها حمایت می شود؟ برنامه ای در این خصوص وجود دارد؟

بله. در خصوص خیلی از مسائل تکنولوژیکی خاص می توانیم ادعای آن را بکنیم که وضعیت ما در خاورمیانه منحصر به فرد و یا حداقل کم نظیر است. این گونه موارد را با دانشگاه ها و مراکز دانش بنیان مطرح می کنیم و به نتیجه هم رسیده ایم. نمونه آن هم رادار شهاب است که امروز گسترش پیدا کرده و می شود گفت که در کشور بی نظیر و در منطقه خاورمیانه کم نظیر است. ما این نیازها را آمدیم در مراکز دانش بنیان و با جوانان همین مرز و بوم مطرح کردیم. جوانانی که به جای اینکه به کشورهای دیگر سفر کنند و جاذبه های کاذب آنها جذبشان کند در کشور خودمان ماندند و به عنوان نخبگان مطرح، از این قبیل لوازم را به نیروهای مسلح هدیه کردند. ما همیشه آنها را در حقیقت شریک دفاعی خودمان می دانیم و افتخار می کنیم در سال 89 ما با حدود 250 نخبه دانشگاهی کار می کردیم و امروز این تعداد به حدود 600 نخبه رسیده است. یعنی تعامل با نخبگان دانشگاهی نه تنها در دانشگاههای معتبر تهران بلکه در دانشگاههای معتبر کشور چه در مراکز استان ها و چه در نقاط دیگر در حال گسترش است. خیلی از این موارد حتی معرفی شدند به وزارت دفاع و صنایع مرتبط و آن جا بدون اینکه حتی جذب به عنوان شاغل بشوند به عنوان مشاور فنی در حال انجام کار هستند و این هم از افتخارات ماست.

ظاهراً قرار است به زودی دانشکده پدافند هوایی هم تأسیس بشود. لطفاً یک مقداری راجع به این موضوع توضیح بدهید.
- ما مجوز تاسیس دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) را در حقیقت از دو ماه گذشته با تدبیر شایسته فرمانده معظم کل قوا و همت و تلاش ستاد کل نیروهای مسلح و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران و خصوصاً سفارش موکد فرمانده کل ارتش در حقیقت اخذ کرده ایم. کارهای اجرایی آن را شروع کرده ایم و به فضل پروردگار از اول مهرماه امسال به صورت مستقل دانشجو می پذیریم و آموزش می دهیم. یعنی قرارگاه پدافند هوایی علاوه بر اینکه بحث تفکیک را به صورت عملی از سال 89 شروع کرد امروز به بحث تحکیم و تکمیل پدافند هوایی رسیده است. ان‌شاالله داریم آن را دنبال می‌کنیم. در بحث دانشگاه پدافند هوایی هم بحمدالله تا امروز که با شما صحبت می کنم خیل عظیمی از اساتید معتبر دانشگاههای کشور خودشان تمایل دارند در این دانشگاه تدریس کنند.




امیر! در دهه اخیر چهار جنگ را در منطقه داشتیم که از سوی دشمنان اصلی ما آمریکا و رژیم صهیونیستی اتفاق افتادند. اشغال عراق، افغانستان، حمله اسرائیل به غزه و درگیری با حزب الله. با توجه به تهدیدهای آمریکا و رژیم اسرائیل علیه ایران اسلامی، قرارگاه پدافند هوایی چقدر روی این جنگ ها مطالعه علمی کرده که بتوانیم از دستاوردهای آن برای سناریوهای احتمالی استفاده کنیم؟
- نه فقط جنگ های اخیر که می فرمایید، از زمان دفاع مقدس تا جنگ های قبل از چهار جنگ اخیری که شما اشاره کردید، جنگ‌های بزرگی که در جهان اتفاق افتاده؛ یوگسلاوی و جنگ با کشور عراق در دو مرحله، همه این ها را قرارگاه و نیرویی که وظیفه دفاع دارد، بایستی مطالعه کند. شاید در همه این ها از لحاظ تعداد و عده برای هواپیماها و موشک ها یکسان باشد یا تفاوت تعدادی هم وجود داشته باشد اما ماهیت و تاکتیک های میدانی متفاوت بود. همواره کشور حریف سعی کرده در نبرد بعدی کمترین تلفات را داشته باشد. پس سعی می کند هم عملیات میدانی خودش را بهینه کند و هم از حیث نفرات و استعداد رزمی و تجهیزاتی بهترین سامانه‌ها را به میدان بیاورد. طبیعتاً وقتی این ارتقاء تاکتیک را شما می بینید در صحنه ها بایستی ارتقاء دفاع را متناسب با ارتقاء تاکتیک پیش بینی بکنید. این کار را پدافند هوایی انجام داده است. یعنی نه تنها بعد از اتمام جنگ بلکه حتی در خلال این نبردها هر اتفاقی می افتاده رصد می کرده تا بتواند به صورت لحظه ای حتی برای آن تدبیر کند. این تدبیر ممکن بود تدبیر صحنه ای باشد یا تغییر آمایش باشد. امروز ما افتخار می کنیم که در طول این دو سال ما منطقه شرق، شمال شرق و مناطق هسته ای مان را به لحاظ آمایش با حجم بالا و پوشش آتش بیشتری، حفاظت آن را انجام داده‌ایم. این ها به خاطر بررسی و مطالعه روی همین عملیات ها بود.

یک زمانی پرواز پهپادها و از این دست خیلی مطرح بود. الان مدت زیادی است که می بینید خبری نیست. آیا پهپادهایشان تمام شده؟ خیر. این به جهت این است که شما تاکتیک را عوض کرده‌اید. یعنی وقتی راه نفوذ را می دانید و می دانید از چه طریقی و با چه کیفیتی قرار است علیه شما عملیات انجام بدهد، شما هم کار مخالف آن را انجام می دهید. اولین نتیجه کار شما بازدارندگی است. طبیعتاً برای آن تهدیدهایی که شما اشاره کردید بهترین کاری که آن‌ها در تفکر خودشان می پرورانند ضربه زدن به جمهوری اسلامی است تا ضربه زدن به برخی از کشورهای منطقه و چیزهایی را که داریم می بینیم. اما آن ها در حال دست و پنجه نرم کردن با آن کشورها هستند چون خودشان به قدرت دفاعی ما هم اذعان دارند و می دانند این مواجهه، برایشان مواجهه سنگینی خواهد بود. مواجهه ای که باید برایش هزینه بالایی بپردازند.

امیر! می خواهم بدانم که در بحث پدافند هوایی دکترین مصوبی در سطح کشور وجود دارد؟
- بله. قرارگاه پدافند هوایی، دکترین راهبردی اش را ستاد کل نیروهای مسلح تدوین و ابلاغ کرده و روی آن دکترین راهبردی ما دکترین عملیاتی را تدوین کرده ایم. تقریباً بالغ بر 2 سال پیش مصوب شد و دکترین های تاکتیکی هم بحمدالله در حال اجراست. اگر این دکترین ها برای ما شفاف سازی نشده بود و روابط کاری آن‌ها شفاف نبود، امروز شاهد خیلی از فجایع هوایی بودیم. چرا؟ چون قرارگاه پدافند هوایی فقط در بین خودش و سایر نیروهای مسلح فکر و عمل نمی کند. ما حتی با سازمان هوایی کشور برای همه هواپیماهای غیرنظامی هم همکاری می کنیم. اگر این هماهنگی‌ها نباشد فجایع خیلی زیادی را شاهد خواهیم بود. ما طبیعتاً در کشور مراکز حساس کمی نداریم. وقتی عرض می کنیم 3600 نقطه گسترش، یعنی باید به این فکر کنیم که اگر می خواهیم هماهنگی و انسجام خوبی را شاهد باشیم، آن هم بدون اصل غافلگیری، پس باید راهبرد و فکری پشت سر این کار باشد. همین تدابیری که شما در صحنه می بینید. البته قائل به این نیستیم. داریم ارتقاء می دهیم و آن را تغییر می دهیم. چون هر لحظه ما شاهد این هستیم که تاکتیک دشمن در حال تغییر است.

یک مقداری راجع به مسئله تحریم و ارتباط آن با مسئله نوآوری و خلاقیت در بحث پدافند هوایی توضیح دهید. البته تحریم در مقوله جنگ برای ما یک مسئله غریبی نیست. مسئله تحریم از زمان دفاع مقدس هم با ما بود و با این مسئله سال هاست دست و پنجه نرم می کنیم. می‌خواهم بدانم در شرایط فعلی آیا این امر باعث کند شدن پیشرفت کاری شما شده یا اینکه باعث نوآوری و خلاقیت شما شده است؟

- طبیعتاً برای رسیدن سریع و بی دغدغه به یک محصول پیشرفته یکی از راهکارها خرید از خارج است. اما در خرید خارجی، وابستگی محض است،هم از حیث پشتیبانی و هم از حیث آموزش. هر دوی این ها را هم که بگذاریم کنار یک محدودیت و محرومیت شدید دارد. این که آن سیستم و سامانه برای تاکتیکی در ذهن ما طراحی نشده. یک سامانه ای است که طراحی شده و بیشتر از این که نظامی و دفاعی باشد تجاری است. حکم درآمدزایی برای سازنده اش دارد. پس اگر ما میگوییم قائل به خرید از خارج نیستیم شعار نیست. یک؛ وابستگی قطعه ای می آورد. دوم؛ ما را از آن تاکتیک های دفاعی مان دور می کند. چون وقتی ما اگر به خارج متکی باشیم، باید بیاییم تاکتیک های دفاعی مان را بر اساس همین سیستم ها طراحی کنیم. در صورتی که طراحان و فرماندهان نظامی اول باید تاکتیک را روی کاغذ پیاده کنند و بعد بگویند ملزومات عملیاتی چه سامانه ای را مطالبه می کند. یعنی ما باید از عملیات به تحقیقات برسیم نه از تحقیقات به عملیات. از عملیات به تحقیقات رسیدن پاسخ همان سوال شماست یعنی ما بگوییم تحریم به ما آسیب رسانده است. چرا؟ تحریم به کسی آسیب می‌رساند که اولاً تحریم برایش معنا داشته باشد. برای ما اولاً معنای بین المللی ندارد. برای اینکه کسی باید تحریم بشود که قصد کشورگشایی دارد و حمله.

اما این تحریم چه منفعتی برای ما داشته است؟ نه فقط در پدافند هوایی بلکه در همه عرصه های تحقیقاتی کشور؛ من مثال رسانه ملی را می زنم. رسانه ملی 34 سال پیش چند شبکه تلویزیونی و رادیویی داشت؟ امروز بعد از گذشت این سال ها به چه میزان کانال و شبکه رسیده است؟ آیا این سال ها ما تحریم نبودیم؟ در همه عرصه ها همین پیشرفت شگرف و تعجب آور را می بینیم.

البته برای خودمان شگرف نیست. زیرا ما به جمله زیبای امام راحل ایمان داریم که ما می توانیم. آن ها اعتقاد ندارند و برای آن ها این دستاوردهای ما تعجب آور است. ما در همه عرصه ها پیشرفت داشتیم. پدافند هوایی که گفتم از زیر 100 نقطه در شروع جنگ تحمیلی گسترش داشتیم امروز به بیشتر 3600 نقطه رسیده. 3600 نقطه فقط نیروی انسانی نمی خواهد. پدافند هوایی تجهیزات محور است. ما اول تجهیزات می خواهیم و بعد نیروی متخصص و کارآمد که آموزش درست و کافی دیده باشد تا از این سامانه بتواند استفاده کند. باید تاکتیک حمله دشمن را بشناسیم. یعنی اشراف اطلاعاتی خوب داشته باشیم و بعد آمایش به موقع بدهیم تا غافلگیر نشویم. بعد اقدام به موقع انجام دهیم که نمونه آن را در مورد آرکیو 170 دیدید. بنابراین تحریم ها و تهدیدها اگر یک ارتباط مستقیم بین آن ها قائل شویم، نتیجه آن می شود بی اعتنایی ما به آن چه تهدید می شویم. بی اعتنایی ما به آن چه که تحریم مان کردند. در عین حال هوشیاری ما در مقابله و مواجهه با تهدیدها.

شاید به زبان ساده کار پدافند رصد و تأمین امنیت فضای کلی کشور است. احتمالاً تأمین این امنیت بدون رصد فضای خارج از کشور و آب های بین المللی اطراف میسر نمی شود. آیا این ها هم مورد رصد شما هستند؟


- ما از مرزهای جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران تا فضایی را که بتوانیم عمق دفاعمان را پوشش دهیم یعنی این فضا ممکن است در جاهایی 200 کیلومتر هوایی باشد یا 100 کیلومتر یا 50 کیلومتر، بسته به نوع تهدیدات و نوع گسترش نیروهای فرامنطقه ای، رصد می کنیم. سامانه های ما در حقیقت به گونه ای گسترش پیدا کرده که بتواند تهدید را قبل از رسیدن به مرزهای جمهوری اسلامی ایران کشف کند نه روی مرزهای جمهوری اسلامی ایران. آب های بین الملل تعریف دارد. در همین دریای عمان بخشی از آن مرتبط با ما هست و بخشی از آن به کشور عمان برمی گردد. بین این ها آب‏روهای آزاد هست. بله ما اشراف اطلاعاتی روی این آب های آزاد این چنینی داریم. اما اگر بخواهیم برویم به سمت اقیانوس آرام و چین و... نه آنها فعلاً مورد مأموریت قرارگاه پدافند هوایی نیست.

امنیتی که الان در کشور داریم وقتی یک مقداری در فضای بین المللی و خاورمیانه مطالعه کنیم، می بینیم که امنیت بی نظیری است. امنیت یکی از آن مقولاتی است مثل سلامت که تا زمانی که از دست نرود ارزش آن پیدا نمی شود و مطمئناً یکی از پایه های ایجاد و پایداری این امنیت، قرارگاه پدافند هوایی است. می خواهم یک مقداری از سختی های کار همکارانتان در ایجاد این امنیت و نعمت بزرگ در این منطقه آشوب زده بفرمایید.

- قرارگاه پدافند هوایی یک قرارگاه 24 ساعته و بدون تعطیلی است. تعطیلات عید نوروز که همه به مسافرت می روند و هر تعطیلی که برای هرکسی لذت بخش است در اینجا تعطیل نیست و کار شبانه روزی است. در حقیقت شما قرارگاه پدافند هوایی را اورژانس یک بیمارستان در سطح کل کشور درنظر بگیرید. اورژانس یک بیمارستان در یک شهرستان تعطیل بشود چه اتفاقی می افتد؟ یعنی حتی اگر مریضی بیاورند یا مصدومی بیاورند که از بستگان رئیس بیمارستان هم باشد تا بخواهد تیم خودش را فراهم کند آن مریض از دست رفته است. قرارگاه پدافند هوایی مانند یک اورژانس آرامش‏بخش برای کل کشور است. این گونه کار می کند. در این اورژانس باید آدم هایی باشند که هم متخصص باشند و هم این اورژانس را باور داشته باشند. دلیل عمده متخصص بودن و شدنشان این است که شاکله قرارگاه را جوانان تشکیل می‌دهند. اگر شما برگردید به سنوات ابتدایی انقلاب تمام مسئولان آن زمان هم جوان بودند. الان قرارگاه پدافند هوایی آن شرایط را دارد. یعنی با تیمی جوان اما مقتدر کار می کند. هم باید آموزش درستی برای مسائل فنی، تکنیکی و تخصصی ببیند هم زمان این آموزش آن قدر کوتاه اما کیفی باشد که سریع این نفر، افسر یا درجه دار و کارمند بیاید به صحنه رزم. هم بتواند آن چنان روحیه و باورش را ارتقاء ببخشد که در صحنه های سخت معیشتی کم نیاورد. چرا عرض می کنم صحنه های سخت معیشتی؟ برای اینکه پدافند هوایی سامانه موشکی اش نمی تواند کنار شهر باشد. باید در عمق خاک کشور خودمان باشد. در بیابان ها، کوه ها، دره ها و دهلیزها. در محل هایی که محل زندگی نیست. به همین منظور آمادگی و آموزشی که این نفر در بعد خودباوری باید داشته باشد این است که مستحکم باشد. بین خود و خدایش این معامله را بکند که اگر قرار است بین این 3600 نقطه عده و عده پدافند هوایی تقسیم شود، این تقسیم به صورت استقراری نمی تواند باشد. باید مأموریت های سنگینی را برود. باید بپذیرد که در مواقع مواجهه و مقابله با دشمن با هواپیمای دشمن و موشک دشمن، این گونه نیست که داخل سنگر باشد. مگر رادار ما در داخل سنگر می‌تواند کشف کند. مگر موشک ما از داخل سنگر می تواند شلیک کند. مگر دیده‏بان می تواند ببیند. مواجهه ما یک مواجهه تن به تن است. یک مواجهه چشم در چشم است. پس اگر این اتفاق بیفتد شهادت آن هم از جمله شهادت هایی است که خودشان انتخاب کرده اند. نه اینکه اتفاق افتاده باشد. آموزش های مکتبی و عقیدتی برای این پرسنل از نان شب هم واجب تر است که به خودباوری برسند. بتواند ایستادگی و پایداری داشته باشد. همان کاری که شهدای سایت سوباشی کردند. من که دیدم به آن ها حمله شده است. من که می دانستم منهدم می شود اما تا آخرین لحظه ایستادند و با عده حداکثری هم ایستادند. در اتاقی که می‌توانست 7 نفر مأموریت را انجام بدهد، 19 نفر ایستادند و هر 19 نفر هم شهید شدند. آیا اسم این شهادت، انتخاب نیست. آموزش های امنیتی و حفاظتی؛ اگر دشمن از سامانه های ما مطلع شود طبیعتاً ما محکوم به شکست هستیم. پس باید حصار پیرامونی ما یعنی آموزش حفاظتی و امنیتی ما بسیار مستحکم تر از آموزش‌های امنیتی سایر نیروها باشد. هرچند که آن ها هم نیاز دارند اما نیاز ما از نان شب هم واجب تر است. این را هم عرض کنم که حق مطلب را ادا کرده باشم؛ از کارکنان ما بیشتر خانواده های آن ها سهیم هستند. چون دوری همسران خودشان را در مدت زمان های بسیار زیاد حتی با گذشت 20 سال از جنگ تحمیلی همچنان تحمل می کنند.

اگر موافق باشید چند سوال شخصی هم بپرسم.‌ آخرین کتابی که خواندید یا احیاناً در حال خواندن آن هستید؟
- من معمولاً کتاب های تخصصی در زمینه الکترونیک یا الکترومکانیک را مطالعه می کنم.

اهل چه ورزشی هستید؟
نزدیک به دو سال است که ورزش تخصصی نکرده ام. اما در حدود پنج-شش سال جودو کار کرده ام. قبل از آن هم کشتی کار می کردم.

آخرین باری که با خانواده تان به سفر رفتید؟
- عید نوروز امسال بود.

اهل رفتن به سینما هم هستید؟
- اتفاقاً خیلی علاقه دارم اما معمولاً وقت نمی کنم به سینما بروم. معمولاً فیلمی که ساخته می شود و در پرده سینما به نمایش در می آید چند ماه بعد در رسانه های خانگی می آید و به فروش می رسد. تهیه می کنم و می بینم.

رابطه‌تان با نیروها و سربازان چطور است؟
- ما ملاقات های مردمی داریم که در این ملاقات ها خانواده‌ها، خود پرسنل و سربازان هستند. یک وقتی به نماز می رویم یک سربازی می خواهد ترخیص بشود که یک مقداری مشکل دارد، می آید و می گوید. این طور نیست که خیلی بسته عمل کنیم و بگوییم بروید با سلسله مراتب جلو بیایید. فضا، فضای بازی است.

گمان می کنم شما جوان ترین فرمانده ارشد نظامی در کشور هستید. مردم شاید دوست داشته باشند بدانند چطور به این جایگاه رسیدید، فرمانده معظم کل قوا به شما اعتماد کردند و این مسئولیت مهم را به شما سپردند؟
- اول عنایت خداست. دوم دعای پدر و مادرم است. سوم همراهی خانواده است. اگر خانواده خودم همراهم نبودند هیچ اتفاقی نمی افتاد. همه این ها یک مجموعه عواملی است در یک مسیری. اما وقتی که در این شرایط قرار گرفتیم می رسیم به این اعتمادی که فرمانده معظم کل قوا و فرمانده محترم کل ارتش کردند. این اتفاق شاید در این عرصه و در این برهه زمان خیلی کم نظیر باشد اما اگر از زمان ابتدای انقلاب اسلامی فکر کنید کم نظیر نیست و ما رده آخر آن ها هستیم!

منبع: مشرق نیوز




کدام ماهوارهبر موجب نگرانی اسرائیل شد؟
شنبه 92/6/9 ساعت 2:55 عصر | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )

  یوزی رابین: توان ایران برای ارسال ماهواره جاسوسی به فضا

توسعه قابلیت‌های هوا و فضای ایران نگرانی مقامات غربی و رژیم صهیونیستی را برانگیخته است.
به گزارش خبرنگار دفاعی - امنیتی باشگاه خبرنگاران، موشک "ماهواره‌بر سیمرغ"، ماهواره‌بر چند مرحله‌ای ساخت صنایع هوافضای جمهوری اسلامی ایران، در 14 بهمن 1388 روز ملی فناوری فضایی رونمایی شده‌ است. 

 

سیمرغ، ماهواره‌بری است که برای قراردادن یک ماهواره 100 تا 150 کیلوگرمی در مدار 500 کیلومتری زمین به کار می‌رود.
 
ماهواره بر سیمرغ از پایگاه جدید پرتاب ماهواره ( پایگاه فضایی امام خمینی) به فضا پرتاب می‌شود.


 


ساخت موشک ماهواره بر سیمرغ بعد از پرتاب موفق "ماهواره‌بر سفیر" در برنامه کاری سازمان صنایع هوافضا قرار گرفت.
 

با عنایت به خواست و تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت برخورد جهادی در کسب علوم و فناوری‌های جدید و قطع همه وابستگی‌ها، این کار حاصل تلاش بی‌وقفه و شبانه‌روزی دانشمندان و متخصصان جوان کشورمان به منظور اجرای برنامه‌های فضایی کشور و قطع وابستگی به کشورهای صاحب فناوری فضایی است.

 

ماهواره بر "سیمرغ"، موشکی دومرحله‌ای با سوخت مایع است که ماموریت اولیه آن قرار دادن "ماهواره طلوع" به جرم حداقل 100کیلوگرم در مداری با ارتفاع 500 کیلومتر و زاویه میل مداری 55 درجه را داشته و همچنین قادر به تزریق ماهواره‌هایی با جرمی در حدود 800 کیلوگرم در مدارات نزدیک به زمین یا LEO است.


ارتفاع این "ماهواره‌بر" حدود 26 متر و قطری در حدود 2.5 متر است. وزن این موشک در لحظه استارت به حدود 100 تن خواهد رسید.

 
"ماهواره‌بر سیمرغ" با استفاده از نسل جدید و پیشرفته موتورهای "سوخت مایع" قادر خواهد بود به سرعتی برابر 7500 متر بر ثانیه جهت تزریق "ماهواره" در مدار 500 کیلومتری دست یابد.
 
ماهواره‌بر چندمرحله‌ای سیمرغ در راستای دستیابی به بخشی از اهداف برنامه مصوب فضایی جمهوری اسلامی ایران طراحی و ساخته شده که قادر است با استفاده از نسل جدید و پیشرفته "موتورهای سوخت مایع"، انرژی لازم برای قرار دادن ماهواره‌هایی تا وزن 150 کیلوگرم در مدار 500 کیلومتری زمین را تامین کند.



موتور ماهواره‌بر سیمرغ
 

موتور ماهواره‌بر سیمرغ نیز از دستاوردهای پژوهشگران کشور است که با دستیابی به این فناوری از این پس کارخانجات ساخت موتور ماهواره‌بر قادر خواهند بود که موتورهای مورد نیاز حامل ماهواره را تولید کنند. این قابلیت، مرحله نوینی برای طراحی ماهواره برای آینده است.

 
"موتور ماهواره‌بر سیمرغ" از ترکیب چهار موتور اصلی 32 تن تشکیل شده است که با خوشه‌ای شدن این چهار موتور، فشار ایجاد شده به میزان 128 تن افزایش می‌یابد.
 
در مرحله نخست این ماهواره‌بر از موتور 128 تن به همراه یک موتور کنترلی 15 تن استفاده می‌شود که در مجموع فشار این مرحله ماهواره‌بر به 143 تن خواهد رسید.

 
این موتور می‌تواند در ماهواره‌برهایی با قدرت زیادتر نیز در آینده مورد استفاده قرار گیرد و ماهواره‌هایی با وزن 700 کیلوگرم را در مدار 1000 کیلومتری زمین قرار دهد.

 
نگرانی اسراییل از پروژه ماهواره‌بر "سیمرغ" ایران                                                                                                                 

توسعه قابلیت‌های هوا و فضای ایران نگرانی مقامات غربی و اسراییلی را برانگیخته است.

مقامات دفاعی و امنیتی اسراییل می‌گویند که پروژه ماهواره‌بر سیمرغ نشان‌دهنده توانمندی بالای ایران در عرصه فناوری‌های هوا و فضا  است.
 
"یوزی رابین" رئیس سابق پروژه موشکی وزارت دفاع اسرائیل موسوم به "هما" درباره پروژه ماهواره بر سیمرغ می‌گوید: "اگر موشک ماهواره‌بر سیمرغ با موفقیت شلیک شود و ماهواره‌ای با وزن 100 کیلوگرم را در مدار زمین قرار دهد، ایران با یک سنگ دو نشان را زده است ؛ نخست آنکه ایران نخستین ماهواره جاسوسی خود را در مدار زمین مستقر خواهد کرد و دوم اینکه نشان خواهد داد که قادر است موشک‌های بالستیک قاره‌پیما شلیک کند".


 

این متخصص مسائل دفاعی و موشکی اسراییل که سال‌ها بر روی توانمندی‌های موشکی ایران تحقیق کرده، با ابراز نگرانی از توسعه قابلیت‌های موشکی ایران اعتراف کرده که "توان بازدارندگی اصلی ایران در زرادخانه موشکی آن نهفته است و ایران سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی در این حوزه صورت داده است".
 
وی در گزارش سال گذشته خود که به همایشی درباره تهدیدات موشکی و راکتی علیه اسراییل ارائه داده، نوشته است: " رهبران ایران گفته‌اند آماده‌اند با تجاوزات دشمنان مقابله کنند و از این رو تهران 35 هدف دشمن شامل پایگاه‌ها و مراکز نظامی در شعاع 2 هزار کیلومتری از مرزهای کشور را شناسایی کرده است. "
 
وی در گزارش خود نوشت: "راکت‌های ایرانی، اکولایزر (برابرساز) هستند و با توان برتر نیروی هوایی اسرائیل، برابری می‌کنند... ایران به توان خود برای تولید انبوه موشک‌ها می‌بالد و از این رو منطقی است که فرض کنیم این کشور سخت در تلاش است تا دست‌کم 100 موشک شهاب را تولید کند."
 
ماهواره بر سیمرغ 2
  
این ماهواره‌بر، ماهواره‌های بالای وزن 80 کیلوگرم را در مدار قرار می‌دهد و قادر است ماهواره‌های "طلوع" ، "فجر" و "سپهر" را در مدار قرار دهد.
 
ماهواره "مصباح یک" نیز که مأموریت انتقال داده بین ایستگاه‌های زمینی را برعهده دارد، توسط ماهواره‌بر "سیمرغ 2 " به فضا فرستاده خواهد شد. 
 
این ماهواره دارای 63.5 کیلوگرم وزن بوده و در سال جاری پرتاب می‌شود.
 
مرکز تحقیقات مخابرات و سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران از جمله نهادهای فعال در انجام این پروژه فضایی بودند که با همکاری یک شرکت ایتالیایی به عنوان مشاور این پروژه انجام شد.

منبع: باشگاه خبرنگاران



برچسب‌ها: هوا فضاماهواره

پهپاد امریکا در تور رادارهای ایران
جمعه 92/6/8 ساعت 9:35 عصر | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )

گرانترین پهپاد آمریکا در تور رادارهای ایران افتاد +عکس

هزینه کل پروژه گلوبال هاوک در حدود 10 میلیارد دلار بوده و در حال حاضر قیمت هر فروند از این پهپادها به همراه هزینه های عملیاتی آن در حدود 222 میلیون دلار رسیده و آن را به گران ترین پهپاد عملیاتی جهان بدل کرده است. این پرنده غول پیکر قرار است جایگزین هواپیمای شناسایی با سرنشین "U-2 " شود.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، داستان هواگردهای بدون سرنشین بیگانه و تلاش آنها برای جاسوسی از جمهوری اسلامی ایران از جمله مواردی است که با حضور اشغالگران غربی در منظقه خاورمیانه و همچنین با بالا گرفتن جوسازی ها درباره فعالیتهای هسته ای کشورمان شدت گرفت. این ماجراها با شکار پهپاد آمریکایی RQ-170 توسط ایران وارد مرحله جدیدی شده و همزمان با رسانه ای شدن این موضوع واژه هایی مانند "پهپاد" یا "جنگال (جنگ الکترونیک)" به ادبیات و صحبتهای روز مره مردمی در سطوح مختلف جامعه وارد شد.
 
 در میان این بحث می توان به اخبار دیگری مثل رهگیری پهپاد متجاوز آمریکایی در نزدیکی مرزهای جنوبی کشور و همچنین اخطار به هواپیمای شناسایی بلند پرواز " U-2 " آمریکا در سال گذشته اشاره کرد.

این موضوعات همچنان در کانون توجه رسانه های داخلی و خارجی قرار داشت تا اینکه رسانه ملی تصاویری مستند از رصد دقیق پهپاد آرکیو 170، چند ماه پیش از به دام انداختن آن منتشر کرد.

در بخشی از این مستند، تصویری از نمایشگر یکی از سیستم های شناسایی اپتیکی ایران به نمایش درآمد که بر اساس آن مشخص شده بود که جمهوری اسلامی ایران در سال 1388 موفق به رهگیری یک فروند هواپیمای شناسایی RQ-170 شده است. در ابتدا باید این مسئله را طرح کنیم که به زبان ساده سامانه های الکترواپتیکال با استفاده از ترکیبی از داده های بصری و الکترونیکی، شیئی را کشف و رهگیری می کند.

این سیستم به عنوان مکمل در کنار سامانه های راداری برای کشف اهداف مختلف هوایی به کار می رود. نکته مهم در این جا این است که معمولا هواپیماهای شناسایی که به حریم هوایی یک کشور نفوذ می کنند سعی می کنند تا در بالاترین سقف پروازی ممکن حرکت کنند.


تصویر مربوط به رهگیری RQ-170 در سال 88 توسط رهگیرهای الکترواپتیکال

با این فرض و البته علم به این نکته که RQ-170 پیش از شکار برای نظامیان ایران ناشناخته نبوده است، می توان این فرضیه را مطرح کرد که سیستم های شناسایی اپتیک فعلی ایران توان رصد اجسام پرنده "پنهانکار" در ارتفاع 15 کیلومتری، یعنی بیشینه ارتفاع پروازی پهپاد مذبور را دارد. ذکر این نکته در این جا مهم است که پرنده کشف شده توسط سامانه های اپتیکی ایران یک پرنده کاملا پنهانکار است.

طی روزهای اخیر نیز امیر فرزاد اسماعیلی فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) ارتش بار دیگر از دستاوردی مهم در عرصه شناسایی پرنده های بیگانه خبر داد که از چشم رسانه های کشورمان پنهان مانده است.

به گفته این فرمانده ارشد نیروهای مسلح کشورمان، دو جاسوس بی سرنشین دیگر آمریکایی در دام رصدگرهای ایران افتاده و ناچار شده اند تا به دلیل اخطار پدافند ایران از مرزهای کشور دور شود.

اسطوره Global Hawk در هم شکست

یکی از این هواگردها که توسط شبکه پدافندی کشورمان شناسایی و رهگیری شده، جاسوسی بلند پرواز و بدون سرنشین به نام Global Hawk است. این پرنده غول پیکر آنقدر اهمیت و اعتماد ارتش امریکا را جلب کرده که قرار است جایگزین هواپیمای شناسایی با سرنشین "U-2 " شود .

پهپاد شناسایی " RQ-4 Global Hawk " یکی از جدیدترین پهپاد های شناسایی ساخت کمپانی نورثروپ گرومن آمریکاست و گران ترین و همچنین سنگین وزن ترین پهپاد عملیاتی حال حاضر در دنیا به حساب می آید.

اما چه نکاتی باعث مهم بودن دستاورد پدافند هوایی ارتش می شود؟
 
 
پهپاد گلوبال هاوک

همانگونه که بارها در مطالب گذشته نیز به آن پرداخته شد، عملیاتهای شناسایی به وسیله هواپیماهای سرنشین دار به دلیل ماهیت خاصی که دارند همیشه پر خطر بوده و در صورتی که به مانند مورد ساقط شدن هواپیمای یو 2 آمریکا بر فراز شوروی سابق مورد دیگری در زمان صلح رخ دهد می تواند به یک جنجال بین المللی منجر شود.

به همین دلیل است که در سالهای اخیر بحث پروازهای شناسایی در اکثر ارتش های جهان به پرنده های بی سرنشین در سطوح مختلف سپرده شده است. پهپاد مورد نظر ما در حقیقت به عنوان جایگزین پرنده شناساسی یو 2 و بیشتر برای حضور در منطقه خاورمیانه طراحی شده است. اما نکاتی وجود دارد که این پرنده بدون سرنشین را به نوعی متفاوت از سایر پهپادهای شناسایی در جهان قرار می دهد.

ویژگی های Global Hawk

گلوبال هاوک ، جزء پرندهای بدون سرنشین ماندگاری بالا و با ارتفاع پروازی بالا یا در اصطلاح " HALE " شتاخته می شود.
 
 
پرسنل نیروی هوایی آمریکا در حال کار بر روی گلوبال هاوک

وظیفه اصلی این پهپاد تهیه زنده تصاویر و نقشه های مورد نیاز فرماندهان از مناطق وسیع به صورت زنده و همچنین پوشش این مناطق با استفاده از سنسورهای الکترواپیتک و حرارتی است. این پرنده شناسایی می تواند تا ارتفاع 18 کیلومتری از سطح زمین فاصله بگیرد و در نهایت تا مدت زمان 42 ساعت به پرواز و عملیات ادامه دهد.

وزن این پهپاد 14.5 تن بوده و می تواند با سرعت 575 کیلومتر بر ساعت پرواز کند. برد پروازی " گلوبال هاوک " در حدود 14 هزار کیلومتر اعلام شده و می تواند محموله ای به وزن 1600 کیلوگرم را حمل کند. این پرنده بدون سرنشین از یک موتور توربوفن مدل F137-RR-100 ساخت شرکت رولز- رویس انگلستان بهره می برد.

وزن 14.5 تنی این پهپاد را به سنگین وزن ترین پهپاد عملیاتی جهان بدل کرده است.

جالب است بدانید که هزینه کل پروژه گلوبال هاوک در حدود 10 میلیارد دلار بوده و در حال حاضر قیمت هر فروند از این پهپادها به همراه هزینه های عملیاتی آن در حدود 222 میلیون دلار رسیده و آن را به گران ترین پهپاد عملیاتی جهان بدل کرده است. اما دلیل عمده این گرانی، بحث محموله همراه این پهپاد است که آن را از سایرین متفاوت کرده است.

با نگاه به این پهپاد اولین نکته ای که هر بیننده ای را جذب می کند بحث شکل خاص در جلوی این پهپاد است. در این محل یک دیش دریافت اطلاعات قرار دارد که در باند " KU " عمل کرده و می تواند با سرعت 50 مگابایت در ثانیه به دریافت و ارسال اطلاعات بپردازد.

 رادار روزنه مصنوعی " SAR " به همراه سامانه های جستجو و شناسایی الکترواپتیک و فروسرخ که بر روی این پهپاد نصب شده اند به دلیل ارتفاع بالای پروازی این پرنده می توانند محوطه ای به مساحت 100 هزار کیلومتر مربع را در یک روز اسکن و نقشه برداری کند. باید گفت که رادار روزنه این پهپاد در باند ایکس فعالیت می کند که خود باعث افزایش توان عملیاتی این رادار است.

 

این توانایی منحصر به فرد در حوزه شناسایی بعلاوه برد، ارتفاع پروازی و ماندگاری بالا به همراه توانایی پرواز در تمام شرایط جوی می تواند دلایل خوبی برای بهای سنگین این پهپاد آمریکایی باشد. بدنه اصلی این هواپیمای از آلومینیوم و دم V  شکل و بالاهای آن از کامپوزیت طراحی شده است تا از سطح مقطع راداری و سیگنالهای فروسرخ این هواپیما بکاهد.
 
 
استفاده از RQ-4 در هنگام آتش سوزی در کالیفرنیا، مناطق روشن در عکس نقاط گرفتار حریق است
 
سامانه هشدار دهند راداری AN/ALR 89 نیز به عنوان دفاع این پهپاد در برابر موشکهای هدایت راداری عمل می کند. البته " RQ-4 " یک پهپاد صرفا شناسایی بوده و توان حمل سلاح را ندارد.

جاسوس دوم آمریکا چه بود؟

پهپاد ام کیو 1 نیز بخش دیگری از تلاش های آمریکا برای شناسایی از ایران بوده است. مهم ترین بخش پهپاد پردیتور، سامانه شناسایی و جاسوسی آن است. این پهپاد به دوربین های الکترواپتیک، فروسرخ و رادار روزنه برای شناسایی عوارض سطحی مجهز شده است. این دوربین ها به منظور تصویر برداری در شب و روز و کلیه شرایط مختلف آب و هوایی طراحی شدند. نکته مهم در مورد این دوربین ها این است که می توانند از فاصله ای در حدود 12 کیلومتر بر روی هدفی به اندازه یک اتومبیل کوچک زوم کرده و آن را زیر نظر بگیرند.

دوربین های سری " DLTV " نصب شده بر روی پردیتور از لنزهایی با فاصله کانونی 955 میلی متر بهره می برند و دو دوربین فروسرخ این پهپاد نیز با داشتن 6 زاویه دید گوناکون از لنزهایی با فاصله کانونی بین 19 تا 560 میلی متر بهره می برند. این دوربین ها با توان زوم بالا هستند که به پرودیتور توان زوم تا حدود 12 کیلومتر را می دهند.
 
 
نمونه مسلح پردیتور

این پهپاد می تواند به ارسال تصاویر زنده برای هر نقطه ای از جهان اقدام کند. برای نمونه می توان تصور کرد که همزمانی که این پهپاد آمریکایی به حریم هوایی ایران نفوذ کرده بوده است در حال پخش مستقیمی از جزیره خارک ایران برای مقامات آمریکایی بوده است. این قابلیت از آن جهت مهم است که حتی در صورت ساقط شدن پهپاد اطلاعات و تصاویر ضبط شده توسط پهپاد تا لحظه نابودی به مرکز مورد نظر ارسال شده و قابل استفاده است.

رادار روزنه به کار رفته بر روی پردیتور مدل " TESAR " ساخت شرکت نورثروپ گرومن است که توانایی تهیه تصاویری با کیفیت 0.305 متر را از سطح زمین را دارد. بنا بر ادعای شرکت سازنده در صورتی که این رادار اقدام به تهیه تصویر از یک منطقه بیابانی را بکند و روز بعد نیز همان حرکت را در همان نقطه تکرار کند و شخصی از آن منطقه با یک خودرو عبور کرده باشد امکان شناسایی رد وی بر روی زمین به وسیله مقایسه دو تصویر گرفته شده وجود دارد.

بر اساس نوع ماموریت می توان "پردیتور" را به تجهیزات دیگری همچون نشانه گذار لیزری برای انجام حملات بعدی با مهمات هدایت شونده، سامانه های جنگ الکترونیک و ضد جنگ الکترونیک و همچنین مسافت یاب های لیزری مجهز کرد.

نکته مهم دیگر توانایی پردیتور برای باقی ماندن بر روی یک محدوده است. این پهپاد می تواند به مدت 24 ساعت و با سرعتی در حدود 100 کیلومتر بر ساعت بر فزار منطقه مورد نظر خود به پرواز پرداخته و به انجام ماموریت بپردازد. این پایایی بالا نیز از جمله مولفه های مهم در عملیات های شناسایی و جاسوسی می باشد.

در عین حال و در کنار این تجهیزات این پهپاد می تواند موشکهای هوا به سطح هلفایر و همچنین موشک ضد هوایی استینگر را نیز حمل کند. در حقیقت در بخش تجهیزات شناسایی این پهپاد با نمونه " RQ-1  " برابر بوده و تفاوت آنها تنها در بحث حمل تسلیحات است.

نحوه و مکان شناسایی جاسوسان آمریکایی
 
بر اساس صحبتهای امیر اسماعیلی، RQ-4 به همراه " MQ-1 " بیشتر در حوالی مرزهای جنوبی ایران در منطقه خلیج فارس و دریای عمان پرواز می کنند که البته با توجه به سابقه آمریکایی ها درباره حضور در این منطقه اقدام تازه ای نیست. البته باید گفت که سال گذشته پهپاد پردیتور آمریکایی با رهگیری جنگنده های سپاه رو به رو شد و منطقه را ترک کرد.

به نظر می رسد آمریکا سعی دارد تا با به خدمت گرفتن جاسوس بلند پروازتری مثل گلوبال هاوک از دست رهگیرهای ایرانی در امان بمانند که تاکنون موفقیتی به همراه نداشته است.


نکته مهم دیگر این است که بر اساس بررسی خط پروازی Global Hawk، مناطقی در بین ایران و امارات که یکی از حساس ترین مناطق دنیا در بحث حمل و نقل دریایی و خصوصا حرکت نفت کشها می باشد، مد نظر آمریکاست و به نظر می رسد که این اقدام آمریکا برای کنترل این منطقه بیشتر بحث کنترل کردن حرکت ناوگان نفتکش ها و کشتی های تجاری در این منطقه و خصوصا شناورهای متعلق به ایران و کشورهای طرف قرارداد با ایران است؛ اقدامی که خوشبختانه با اقدام به موقع پدافند هوایی بی اثر شده و پرنده های شناسایی بیگانه را مجبور به فاصله گرفتن از مرزهای کشور کرده است.

این مسئله نشان از تسلط بالای پدافند هوایی ایران و سامانه های راداری و الکترواپتیکی آن به ارتفاع های بالا دارد؛ موضوعی که ایران را در موضعی بالاتر از توانمندی های پر سر وصدای امریکا برای جاسوسی هوایی از کشورمان قرار داده است. از سوی دیگر با استفاده کشورمان از چنین سامانه هایی امکان بکارگیری اصل غافلگیری در تهاجم احتمالی به کشورمان به میزان بسیار زیادی کاهش می یابد و برخاستن دسته های هواپیماهای جنگنده از فرودگاه ها یا ناو هواپیمابر، شلیک موشک های کروز و پرواز هواپیماهای بمب افکن قابل ردگیری خواهد بود.

منبع: مشرق نیوز




رادار «آرایه فازی»
پنج شنبه 92/6/7 ساعت 4:23 عصر | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )
رادار «آرایه فازی» چیست و چگونه عمل می‌کند؟

در سال‌های اخیر به همت متخصصان و تلاشگران صنعت دفاعی، جمهوری اسلامی ایران به جمع کشورهای سازنده رادارهای پیشرفته آرایه فازی پیوسته است


خبرگزاری فارس: رادار «آرایه فازی» چیست و چگونه عمل می‌کند؟

به‌گزارش خبرنگار دفاعی خبرگزاری فارس، امیر فرزاد اسماعیلی فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء صبح امروز در حاشیه مراسم تجدید پیمان با آرمان‌های امام راحل(ره) در جمع خبرنگاران اظهارداشت: سال گذشته نوید تولید راداری را دادیم که خوب ببیند اما دیده نشود.

وی افزود: این رادار پسیو آرایه‌فازی، از نظر تکنیک و تاکتیک منحصربه‌فرد است که اکنون به مرحله ظهور و بروز رسیده است.

فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیاء تاکید کرد: این رادار در هفته دفاع مقدس و روز 10 شهریور (روز پدافند هوایی) رونمایی می‌شود و در زمانی که مکان‌یابی آن انجام شود مستقر خواهد شد؛ همچنین تولید آن در دست اقدام است.

* رادار آرایه فازی چیست؟

رادارها از جمله تجهیزاتی هستند که کاربردهای متنوع و مختلفی دارند.

رادار یک دستگاه رادیویی است که برای مشاهده اجسام و اندازه‌گیری برخی ویژگی‌های آنها به وسیله امواج الکترومغناطیسی به کار می‌رود.

مثلا کاربران نظامی یا کاربران کنترل ترافیک هوایی از آن برای کنترل و هدایت مسیر هواپیماها روی زمین و یا در آسمان استفاده می‌کنند، ایستگاه‌های هواشناسی از رادارها جهت پیگرد و شناسایی مسیر حرکت ابرها و توفان‌ها یا گردبادهای مختلف استفاده می‌کنند.

رادارها با توجه به نوع استفاده و محل بکارگیری، دارای انواع مختلفی هستند که یکی از پیشرفته‌ترین و قدرتمندترین انواع آن نوع آرایه فازی است که یک تکنولوژی نوین و در حقیقت انقلابی در صنعت الکترونیک هوایی به حساب می‌آید.

از ویژگی‌های آنتن‌های آرایه فازی، امکان دستیابی به پترن‌های دایرکتیو (لوب اصلی باریک) و تغییر جهت لوب اصلی آنتن است؛ ویژگی‌ای که در رادارهایی که وقتی آنتن قادر به حرکت‌های مکانیکی نیست، امکان اسکن کردن محیط وسیعی را برای آن فراهم می‌آورد.

در فرکانس های بالا، برای اکثر آنتن‌ها، الگوی تابش به شکل ایزوتروپیک نزدیک می‌شود که برای حصول الگوهای تابش دایرکتیو، آرایه فازی کردن، برای طیف وسیعی از انواع آنتن ها مفید خواهد بود.

نمونه ای از یک رادار خارجی آرایه فازی

به طور کلی می توان فرستنده-گیرنده‌های آرایه فازی را به دو دسته تقسیم کرد: انواعی که اساس عملکردشان در حوزه زمان و بر اساس تاخیرهای زمانی است و نوع دیگر، در حوزه فرکانس.

این دسته از آنتن ها در سیستم های راداری هواپیماها کاربرد گسترده ای دارد که البته هزینه طراحی آنها نسبت به انواع دیگر، بیشتر است.

در رادارهای آرایه فازی یک بعدی، المنت‌های فرستنده و گیرنده در یک ردیف و در آرایه فازی دو بعدی، در چندین ردیف کنار هم چیده می‌شوند.

یک آرایه آنتن در حقیقت عبارت است از سیستم تشعشعی که شامل چندین تشعشع کننده یا عنصر تکی است. این عناصر در یک آرایه در کنار هم قرار دارند که هریک در میدان القائی بقیه واقع می‌شوند. بنابراین بر روی هم اثر گذاشته و یک پرتو کلی ایجاد می‌کنند که به صورت جمع برداری تک تک پرتوها حاصل می‌شود.

این رادارها تعداد زیادی المان فرستنده و گیرنده را در کنار یکدیگر دارند که هر یک از آنها در واقع یک رادار کوچک هستند که در مجموع با عملکرد هماهنگ قابلیت‌های ویژه رادارهای آرایه فازی نظیر توانایی شاسایی همزمان ده ها و حتی صدها هدف که در فواصل و ارتفاعات مختلفی در پهنه آسمان توزیع شده اند را بوجود می‌آورند.

در این رادارها به جای گردش آنتن رادار، امواج به چرخش در می‌آیند.

از مشخصات این گونه رادارها اسکن بسیار سریع محیط اطراف (در حد میلی ثانیه)، قابلیت هدایت چندین موشک به سمت هدف، مقاومت بالا علیه اقدامات ضد الکترونیک و کشف بسیار مشکل محل رادار توسط سیستم‌های الکترونیکی گیرنده و هشدار راداری است که در نمونه اکتیو این رادارها قادرند تا 1000 بار درثانیه تغییر فاز بدهند.

این رادارها که قادرند پرتوهای انرژی رادار با پهنای متفاوت را در کسری از ثانیه در سطحی بسیار وسیع گسیل دهند، در برابر موشکهای کروز حساسیت خوبی دارند و در واقع در هر زمان می‌توانند پالس‌های راداری کوتاه، باریک و دقیقی ارسال کنند که کشف آنها بسیار مشکل است.

تئوری آرایه فازی به طور وسیعی در کاربردهای نظامی، پزشکی، ارتباطات و غیره به کار گرفته می شود.

در کاربرد های نظامی، این آنتن ها قادر به چرخش لوب اصلی پترن آنتن در زمان های بسیار کوتاه در حد چند نانو ثانیه بوده که امکان قفل بر روی تعداد بسیار زیادی از اهداف را فراهم می آورد.

این امر به کمک رادارهای پسیو که نیازمند یک حرکت مکانیکی هستند، میسر نیست.

آنتن های آرایه فازی اکتیو به طور گسترده توسط ارتش‌های کشورهای پیشرفته بر روی هواپیماها و رزم ناوها و پایگاه‌های زمینی و متحرک و نیز در رادارهای رهگیری موشک های بالستیک به کار گرفته می شود.

در ایران نیز با تلاش و همت متخصصان صنایع دفاعی و الکترونیک، انواع راداهای آرایه فازی ساخته و برخی از آنها نیز پیش از این در سامانه های دفاعی ازجمله ناوشکن بومی جماران و پروژه موج 2 نصب و بکارگیری شدند.

نمونه‌ای از یک رادار ساخت وزارت دفاع با مشخصات آرایه فازی در بازدید فرمانده معظم کل قوا

پیش از این، سردار احمد وحیدی وزیر سابق دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز گفته بود: ما در سال‌های قبل از انقلاب و یا بعد از آن کار خاصی در این حوزه (رادار) نکردیم و دچار نوعی عقب‌افتادگی بودیم اما در سال‌های اخیر کارهای خوبی شده و ما با جهش‌هایی روبرو شدیم به گونه‌ای که امروز جمهوری اسلامی ایران در زمینه رادارهای آرایه‌فازی که از پیشرفته‌ترین و دقیق‌ترین رادارهای دنیاست حرف برای گفتن دارد.

وزیر سابق دفاع همچنین با بیان اینکه ما در حوزه رادارهای آرایه فازی در باند S به اهداف خود رسیده‌ایم و در باند X نیز آخرین گام‌‌های خود را طی می‌کنیم، وعده داده بود که بخشی از رادارهای برای کشف ماهواره‌ها که از الگوی آرایه‌فازی پیروی می‌کند، ساخته شده که در آینده این رادارها نیز عملیاتی خواهند شد.

منبع: فارس نیوز





تامین امنیت سواحل
چهارشنبه 92/6/6 ساعت 11:0 صبح | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )

تامین امنیت سواحل با یگان دوم یگان‏‌های ویژه ناجا

جانشین یگان‌‏های ویژه ناجا، ارتقای نظم و امنیت در سواحل را امری مقدس و خدمتگزاری به مردم دانست.

 به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، سرهنگ حبیب‏‌الله جانثاری به منظور بررسی مأموریت سالم‏‌سازی دریا از نحوه استقرار و چگونگی پشتیبانی مأموریتی طرح‏‌های سواحل استان گیلان بازدید به عمل آورد.

وی در حاشیه این بازدید با اشاره به ضرورت رعایت نظم و انضباط، حفظ زبان و داشتن اخلاق نیکو، بر برخورد مناسب با شهروندان در اجرای ماموریت‏‌ها تاکید کرد.

جانثاری با توجه به گستردگی ماموریت، ارتقای نظم و امنیت در سواحل را امری مقدس و خدمتگزاری به مردم دانست و گفت: همه ما در این لباس مقدس خادم مردم و ارزش‏‌های انقلاب هستیم.

وی هدف از حضورش در استان گیلان را بازدید و بررسی چگونگی روند اجرای ماموریت ارتقای امنیت اجتماعی در حوزه طرح سالم‏‌سازی دریا اعلام و تصریح‌کرد: با توجه به تاکیدات فرماندهی ناجا در ارتقای امنیت اجتماعی سواحل یگان دوم یگان‏‌های ویژه ناجا به لحاظ گستردگی سواحل در شهرستان‏‌های رضوانشهر، تالش و آستارا حضور داشته و در تامین امنیت سواحل به پلیس استان کمک و یاری می‏‌کند.

به گزارش ایسنا، سردار ابرهیم قائد رحمتی فرمانده انتظامی استان گیلان در این بازدید ارتقای امنیت سواحل را در گرو همکاری سایر نهادها و دستگاه‏‌های اجرایی با نیروی انتظامی دانست و افزود: بررسی وضع موجود در طرح سالم‏‌سازی دریا موجب ارتقای ارائه خدمات پلیس به مردم خواهد شد.

وی حفظ همبستگی و همکاری را در ارتقای امنیت سواحل موثر دانست و گفت: تعامل نهادها و دستگاه‏‌های اجرایی با مجموعه انتظامی استان بازدهی ارتقای امنیت در سواحل را افزایش داده و این امر رضایت مردمی را در پی خواهد داشت.

به گزارش ایسنا، جانشین یگان‏‌های ویژه ناجا و هیئت همراه پس از بازدید، با تعدادی از مسافران پیرامون چگونگی وضعیت طرح‌ها و مسایل امنیتی گفتگو کرد و درنشستی با فرماندهان انتظامی شهرستان‌های ساحلی استان نحوه ایجاد همبستگی و تعامل بهتر در ارتقای امنیت اجتماعی مطلوب را مورد بررسی قرار داد.

مشرق نیوز



برچسب‌ها: ایران ابرقدرت

فضاپیمای سرنشین دار ایرانی
سه شنبه 92/6/5 ساعت 10:49 عصر | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )

فضاپیمای سرنشین‌دار ایرانی طراحی شد

در راستای تلاش‌های تحقیقاتی در زمینه طراحی و ساخت فضاپیماهای سرنشین دار در کشور، محققان دانشکده مهندسی هوافضای دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی موفق به ارائه الگوریتم طراحی سیستمی فضاپیمای سرنشیندار شده‌اند.

 به گزارش مشرق به نقل از ایسنا مهندس لیلا خلج زاده که با راهنمایی دکتر مهران میرشمس، موفق به اجرای این طرح شده در خصوص ویژگی‌های الگوریتم طراحی و فضاپیمای سرنشین دار طراحی شده گفت: در الگوریتم طراحی فضاپیمای سرنشین دار با بهره گیری از مدل‌های آماری و پارامتری، فضاپیمای سرنشین‌داری طراحی شده که می تواند یک تا سه سرنشین‌ را برای چند ساعت تا چند روز به مدارهای پایینی زمین ببرد. این نوع فضاپیماها از چند مدول (بخش) تشکیل شده‌اند. مدول به معنای یک بخش مستقل است که ممکن است تداخلاتی با سایر بخش‌ها داشته باشد. به مدول‌های سرنشین‌دار در این فضاپیماها کپسول فضایی نیز گفته می‌شود. در فضاپیماهای سرنشین دار مدولار، تنها یکی از مدول ها (کپسول بازگشتی) به زمین باز می‌گردد. این دست از فضاپیماها از موفق‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین فضاپیماهای سرنشین‌دار محسوب می‌شوند.



وی تصریح کرد: فضاپیماهای سرنشین‌دار به سه دسته کلی ایستگاه‌های فضایی، کپسول‌های فضایی و سیستم‌های حمل و نقل فضایی تقسیم می‌شوند. در کنار این سه دسته فضاپیماهای زیرمداری (هوافضاپیماها) هم وجود دارند که در زمینه طراحی آنها تجاربی کسب شده است. هر یک از انواع فضاپیماهای سرنشین‌دار، ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود را دارد.

ایستگاه‌های فضایی فضاپیماهای سرنشین‌داری هستند که سیستم پیشرانش و فرود ندارند. نخستین ایستگاه فضایی دنیا را اتحاد جماهیر شوروی، با نام «سالوت-1» در فضا برقرار کرد. برنامة «سالوت» متشکل از نه تک مدول بود که به عنوان ایستگاه فضایی در بازة زمانی یازده ساله‌ای در مدار قرار گرفتند. تجربه‌های به دست آمده از این ایستگاه‌ها که تنها از یک بخش تشکیل شده بودند، راه را برای ساخت و برقراری ایستگاه‌های فضایی بزرگ‌تر و پیچیده‌تری مانند «میر» و ایستگاه فضایی بین‌المللی هموار کرد.

خلج زاده خاطرنشان کرد: سیستم های حمل و نقل فضایی یا اسپیس‌پلین‌ها فضاپیماهای سرنشین‌داری هستند که می‌توانند بارها پرواز کنند. این سیستم‌ها با بهره‌گیری از سیستم پیشرانش خود تا مدار زمین پیش می روند و بخش مدارگرد آنها در مدار قرار می گیرد. همین بخش، حامل فضانوردان، ماموریت را انجام می دهد و مرحله بازگشت به جو و فرود را به انجام می رساند. درصد زیادی از این فضاپیماها قابلیت استفاده مجدد دارد، به گونه‌ای که کل وسیله را می‌توان قابل استفاده مجدد دانست. شاتل فضایی و بوران در این دسته از فضاپیماهای سرنشین دار قرار می گیرند. بوران که پس از شاتل فضایی و با الگوبرداری از آن ساخته شد به دلایلی هرگز وارد چرخه عملیاتی نشد.

وی تصریح کرد: گروه سوم فضاپیماهای سرنشین‌داری هستند که می‌توانند یک تا سه سرنشین‌ را برای چند ساعت تا چند روز به مدارهای پایینی زمین ببرند که در این طرح فضاپیمای سرنشین‌داری از این دست طراحی شده است.

خلج زاده در توضیح الگوریتم طراحی فضاپیما گفت:در این الگوریتم، مراحل طراحی مفهومی فضاپیمایی با نام «دوستی» در قالب قدم‌هایی یک به یک طی می‌شود. مطابق با این روندنما، ابتدا ویژگی‌های فضاپیماهای گروه هدف و ماموریت آنها مرور می‌شود تا نیازمندی‌های سطح سیستم برای طراحی فضاپیمای سرنشین‌دار دوستی استخراج شود. در استخراج نیازمندی‌ها، همچنین، نیازهای داخلی در پروفایل ماموریت و در نهایت در نیازمندی‌های طراحی وارد می‌شود. سپس، ویژگی‌های سطح سیستم فضاپیما تعیین و بودجه‌های جرم و توان برقرار می‌شوند. طراحی زیرسیستم‌های اصلی فضاپیما با به کارگیری روش‌های طراحی مهندسی و مراجعه به ویژگی‌های فضاپیماهای گروه هدف در مرحله بعد انجام می‌گیرد. پس از طی این مراحل، طرح حاصل از طراحی در سطح سیستم و زیرسیستم سبک و سنگین می‌شود و بودجه‌های جرم و توان مورد ارزیابی دوباره قرار می‌گیرد. در پایان، ویژگی‌های طرح نهایی با مدل‌های آماری صحت‌سنجی می‌شود تا اصلاحات لازم اعمال و طرح نهایی ارائه شود.

خلج زاده در پاسخ به این سوال که با توجه به ساختار متفاوت فضاپیماهای آمریکایی و شرقی، فضاپیمای دوستی مشابه کدام گروه است، اظهار داشت:

مدارگردهای سرنشین‌دار مدولار را می‌توان به دو دستة استوانه‌یی شکل (سیستم‌های شرقی) و مخروطی (سیستم‌های امریکایی) تقسیم کرد. واستوک، واسخود، سایوز و آخرین آنها شنژو شکلی استوانه‌یی و مرکوری، جمینی، آپولو و آخرین آنها اوریون شکل مخروط ناقص دارند. در این پایان نامه، ویژگی‌های فضاپیماهای دستة نخست به ویژه دو فضاپیمای سایوز (روسیه) و شنژو (چین) به‌عنوان گروه هدف مورد بررسی قرار گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: این دسته از فضاپیماها غالباً یک تا سه نفره هستند، از دو یا سه مدول (بخش مجزا) تشکیل شده‌اند. وزن آنها بسته به تعداد مدول‌ها (سرنشین) از حدود پنج تن تا نزدیک هشت تن متغیر است. ابعاد این فضاپیماها هم در قطر تقریبا یکسان و در طول بسته به دو مدوله یا سه مدوله بودن با رعایت نسبت متفاوت است.

خلج زاده تصریح کرد: ارتفاع متوسط مدار ماموریتی فضاپیماها زیر 400 کیلومتر است و از بیضویت مدار در ماموریت‌های فضاپیماهای نخست در فضاپیماهای اخیر کم شده، یعنی به دایره نزدیک شده است.

وی درباره ساختار و زیرسیستم های این فضاپیماها گفت: سازه، پیشرانش، کنترل حرارت، کنترل محیطی و پشتیبانی حیات، مخابرات، هدایت ناوبری و کنترل، توان و بازیابی و فرود زیرسیستم‌های اصلی این فضاپیماها را تشکیل می‌دهند. سیستم الکتریکی آنها هم از باتری به آرایه‌های خورشیدی و توان متوسط از 0.2 کیلووات به نزدیک 1 کیلووات تغییر کرده است.

مدول بازگشتی به عنوان تنها بخشی از فضاپیما که به زمین بازمی‌گردد در فضاپیماهای نخست فاقد سیستم کنترل وضعیت بوده، کپسول بازگشت بالستیک انجام می‌داده است، در حالی که در انواع اخیر با تراسترهای سیستم کنترل عکس‌العملی مدول کنترل می‌شود.

جلوبرندگی موتور اصلی در فضاپیماهای اولیه بالا و در انواع اخیر با توجه به نیاز واقعی فضاپیما تعدیل شده است که این موضوع شاید به پیشرفت فناوری در توسعه موتور فضاپیماها با دامنه تراست گسترده‌تر (از بسیار پایین تا بسیار بالا) بازگردد.

پروفایل ماموریت فضاپیماها (به جز انجام ماموریت ویژه) از الگوی نسبتا ثابتی پیروی می‌کند که مبنای استخراج پروفایل ماموریت فضاپیمای در دست طراحی (دوستی) شده است.

وی خاطرنشان کرد: در مدول خدمه یا بازگشتی، زیرسیستم کنترل وضعیت برای کنترل وضعیت مدول در هنگام بازگشت به جو به کار گرفته می‌شود. تمام کنترل‌ها و نمایشگرها، کامپیوتر دیجیتال فضاپیما، همچنین تجهیزات پشتیبانی حیات و فرود در این مدول جای می‌گیرند.

با زیرسیستم‌های کنترل حرارت و حفاظت تابش، کابین خدمه در برابر محیط فضا ایزوله می‌شود. توان مدول در هنگام بازگشت به جو با بهره‌گیری از باتری‌های تعبیه شده در مدول تامین می‌شود. ارتباط با مرکز کنترل زمینی با بهره‌گیری از تجهیزات قرار گرفته در داخل مدول امکان‌پذیر است.

خلج زاده تصریح کرد: در مدول خدمات یا تجهیزات، موتور اصلی و در واقع بخش عمده زیرسیستم پیشرانش، به علاوه موتورهای سیستم کنترل عکس‌العملی به همراه مخازن سوخت قرار گرفته‌ است. تجهیزات رادیویی، تله‌متری، سیستم هدایت و ناوبری، سیستم رایانه، تجهیزات الکترونیکی و مخابراتی، باتری‌های ذخیره در مدار، مبدل‌های حرارتی و سیستم اصلی کنترل حرارت در این مدول جای داده می‌شوند. در بیرون آن نیز آنتن‌های مخابراتی، آرایه‌های خورشیدی و رادیاتورها نصب می‌شوند. جانمایی دقیق‌تر تجهیزات در بخش‌های بعدی گزارش آمده است.

وی درباره تعداد سرنشینان و طول ماموریت فضاپیمای دوستی گفت: عمر طراحی فضاپیمای دوستی، 14 روز و طول ماموریت آن تا سه روز است و قادر است یک یا دو نفر فضانورد را به فضا ببرد. ارتفاع تزریق فضاپیما 250 × 200 کیلومتر، ارتفاع عملیاتی آن 5 ± 330 کیلومتر و ارتفاع بازگشت به جو آن 120 کیلومتر است.

خلج زاده اضافه کرد: طول بدنه فضاپیما ، 500 سانتی متر، قطر آن 250 و اسپن آن 1450 سانتی متر است که حدود چهار متر مکعب فضا را برای سرنشینان فراهم می کند. وزن کل فضاپیما هم پنج تن است که 2.5 تن مربوط به مدول پیشرانش و 2.5 تن مربوط به مدول بازگشتی است.

وی با بیان این که طرح این فضاپیما هنوز به مراکز فضایی کشور ارائه نشده اظهار داشت: ساخت و توسعه چنین فضاپیمایی نیازمند به پیشرفت فناوری یا دستیابی به فناوری پیشرفته در بسیاری از زمینه هاست. همچنین برای ارسال این فضاپیما به فضا، پرتابگر آن نیز بابد ساخته شود. با توجه به محدودیت های موجود نمی توان زمان دقیقی برای آن تعیین کرد که به این موضوع اولویت های کشور را نیز باید افزود اما در کل، شاید بتوان حداقل بازه زمانی پنج تا 10 سال را برای آن در نظر گرفت.

منبع: مشرق نیوز




اقتدار موشکی و دریایی
سه شنبه 92/6/5 ساعت 10:46 عصر | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )
گزارشی از توانمندی مهم دفاعی کشور؛

نقش "باتری" در اقتدار موشکی و دریایی ایران +تصاویر

تأمین انرژی الکتریکی برای سامانه‌های رادیویی، ایجاد روشنایی، تأمین نیرو در سامانه‌های اپتیکی موشک‌هایی مثل تاو و یا سری موشک‌های دوش‌پرتاب و یا باطری‌های تأمین‌کننده انرژی زیردریایی‌ها از جمله استفاده‌های اصلی از باتری‌ها در حوزه نظامی است.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، باتری ها در اندازه های گوناگون به عنوان وسیله ای مهم و حساس برای تامین انرژی در بخش های مختلف زندگی انسان به کار می روند. شاید باتری های قلمی که به عنوان مثال در کنترل تلویزیون ها قرار دارند را بتوان به عنوان ملموس ترین نمونه برای فعالیت های این وسیله نام برد و پس از آن باتری های تلفن های همراه و یا باتری های بزرگی که در خودرو ها به منظور تامین بخشی از انرژی الکتریکی به کار می روند را نیز به این فهرست اضافه کرد.

اما در حوزه دفاعی نیز باتری ها حضوری پررنگ داشته و این حضور در قرن جدید بسیار پررنگ تر شده است و خوب است که بدانید، در این زمینه نیز کشورمان از معدود کشورهای تقریبا خودکفا محسوب می شود.

در عرصه نظامی تامین انرژی الکتریکی برای سامانه های رادیویی، ایجاد روشنایی، تامین نیرو در سامانه های اپتیکی موشکهایی مثل تاو و یا سری موشکهای دوش پرتاب و یا باطری های تامین کننده انرژی زیردریایی ها از جمله استفاده های اصلی از باتری ها در حوزه های مذکور است.

باتری در زبان ساده وسیله ای است که انرژی آزاد شده از یک فعل و انفعال شیمیایی را به انرژی الکتریکی بدل می کند. در مدل های قدیمی تر باتری ها از ماده "روی" با نشانه شیمیایی "Zinc" استفاده می شده است. بسیاری از باتری های امروزی نیز از این ماده به همراه "کربن" و یا "مس" برای انجام واکنش و تولید انرژی استفاده می کنند.

در دهه های قبل، در حوزه های نظامی و با توجه به نیاز به انرژی بالا از باتری های بزرگی استفاده می شد که این باتری ها بسیار بزرگ و سنگین بوده و در عین حال قابلیت شارژ مجدد را نیز نداشتند. این مسئله باعث می شد که بسیاری از ارتش های جهان سالانه هزینه های هنگفتی را به منظور ساخت و خرید باتری های جدید به منظور جایگزینی با باتری های استفاده شده متحمل شوند.

اما نسل بعدی از باتری ها که قابلیت شارژ مجدد به آنها اضافه شده بود از دو ماده نیکل و کادمیم برای تامین انرژی در باتری استفاده می کردند. این نسل از باتری ها قابلیت شارژ مجدد را داشتند اما همچنان وزن زیادی داشته، عملکرد آنها در سرما و گرمای غیرمتعارف، شدیدا کاهش پیدا می کند. نکته دیگر این که این دو ماده در کنار هم نوعی ماده سمی را تولید می کنند که نگهداری و در نهایت معدوم کردن باتری را به عملی طولانی و خطرناک بدل می کند.

اما گام بعدی دیگر در این حوزه که به نوعی انقلابی در صنعت باتری های نظامی ایجاد کرد بحث معرفی باتری های لیتیمی بود. این باتری ها که امروزه کاربردهای فراوانی چه در بخش نظامی و چه غیر نظامی دارند در حقیقت به عنوان پیشرفته ترین گونه از باتری هایی که هم اکنون در جهان مورد استفاده قرار می گیرند. این باتری ها از وزن کمتر و عمر بیشتری نسبت به نمونه های قبلی برخوردار بوده و از عمر بیشتری نیز برخوردار بوده و چون قابلیت شارژ مجدد را نیز دارند از توجیه مناسب اقتصادی نیز برخوردار هستند.

لیتیوم سبک ترین فلز است، بیشترین پتانسیل الکتروشیمیایی را داراست و بزرگترین ظرفیت انرژی را فراهم می کند. یعنی یک چگالی انرژی فوق العاده زیاد. این باطری ها دارای بالاترین انرژی وزنی (وات ساعت / کیلوگرم) ، بالاترین انرژی حجمی (وات ساعت / لیتر) بوده و یکی از بهترین ذخیره های انواع سیستم های باطری الکتروشیمیایی هستند که این مزایا دلیل عمده انتخاب های نیروهای نظامی برای استفاده از باطری های لیتیوم در مصارف گوناگون می باشد.

برای نمونه در حال حاضر یکی از اصلی ترین باطری های مورد استفاده در ارتش ایالات متحده آمریکا باطری های لیتیومی مدل " BB2590 " است که در بخش‌هایی مثل استفاده در بی سیمهای تاکتیکی خصوصا برای گشتی های سبک پیاده کاربرد دارد. این باتری به اندازه زیادی وزن بار همراه نیروها را کاهش داده است.
 


باتری آمریکایی "BB2590"
  
اما در جمهوری اسلامی ایران نیز چند سالی است که تلاش های گسترده ای در حوزه باتری ها به نتیجه رسیده است. متولی اصل این بخش در صنعت دفاعی با شرکت سهامی باتری‌سازی نیرو که اخیرا به عنوان سازمان توسعه منابع انرژی، ارتقاء ساختاری پیدا کرده، می‌باشد که تمامی فعالیت‌های این شرکت و صنایع تابعه آن با استفاده از فن‌آوری‌های روز برای تأمین نیازمندی‌های نیروهای مسلح و سایر مشتریان غیرنظامی در داخل و خارج کشور تحقق می‌یابد.

یکی از این تلاش‌ها در حوزه مربوط به باتری موشک مشهور و پر استفاده تاو است. مدل قدیمی‌تر این باتری بزرگ و سنگین بوده و پس از استفاده قابلیت شارژ نداشته است اما امروزه صنایع الکترونیک ایران گونه ای از باتری های لیتیمی را برای موشکهای تاو تولید می کند.

با مقایسه اندازه این باتری با نمونه قدیمی ساخت آمریکا که پیش از این بر روی تاوهای ایرانی استفاده می شد می توان به اهمیت این طرح پی برد.
 
 
تصویر بالا مربوط به باتری قدیمی موشک تاو
 
 
همچنین باتری قابل شارژ موشک دوش پرتاب سهند نیز از دیگر تولیدات ایران است که با استفاده از آن می توان بهروری این سامانه موشکی را افزایش داد و نشان می دهد که متخصصان دفاعی کشورمان برنامه ریزی دقیق و مناسبی را برای خودکفایی در تولید باتری های موشک های ضدزره یا موشکهای دوش پرتاب انجام داده اند.
 
باتری های ایرانی در زیر آب

اما یکی از بخشهای مهم دیگر که باتری ها در آن نقشی حیاتی دارند، بحث زیردریایی‌هاست. همان طوری که اکثر مخاطبین و علاقمندان این حوزه اطلاع دارند جمهوری اسلامی ایران در دهه 1370 شمسی با خرید 3 فروند زیردریایی کیلو از روسیه به جمع دارندگان شناور زیر سطحی در دنیا پیوست.

این زیردریایی ها از جمله شناورهای زیر سطحی دیزل الکتریک هستند که برای تامین بخشی از نیروی خود به باتری نیاز دارند. به طور معمول این زیردریایی ها با 2 ردیف 120 تایی از باتری مجهز شده اند که وظیفه تامین نیروی موتور الکترونیکی زیردریایی را بر عهده دارند. به گفته مسئولان نیروی دریایی ارتش، صنایع دفاعی ایران موفق شده اند تا با موفقیت این باتری ها را نیز در داخل کشور به تولید رسانده و از آنها در زیردریایی های مذکور استفاده کنند.

البته طبق معمول، این حرکت مثبت ادامه پیدا کرده و در زیردریایی های ایرانی غدیر نیز شاهد استفاده از باتری های ایرانی هستیم و به نظر می رسد زیردریایی های کلاس متوسط ایرانی نیز با همین باتری های داخلی تغذیه شوند.

 باتری زیردریایی کیلو ساخت ایران
 
 البته در خصوص زیر سطحی باید منتظر بود چون که بر اساس گفته های وزیر دفاع جدید کشور ، زیردریایی های فاتح به عنوان نسل جدیدی از زیردریایی های ایرانی در طی 100 روز آینده رونمایی خواهند شد. با توجه به اینکه مسئولان نیروی دریایی ارتش پیش از این از افزایش زمان ماندگاری این زیردریایی ها نسبت به نمونه های قبلی در زیر آب خبر داده بودند، این نشانه می تواند خبری غیرمستقیم از افزایش توان باتری‌های زیرسطحی ایرانی باشد همچنان‌که امیر دریادار بیغم جانشین فرمانده نداجا در گفت‌وگو با رسانه‌ها از ماندگاری 35 روزه فاتح ایرانی در زیر آب خبر داده بود.
 
باید توجه کرد که نسل قبلی زیردریایی‌های ایرانی یعنی کلاس غدیر از جمله زیردریایی‌های سبک است که ماندگاری آنها در حدود دو هفته است و عدد 35 روز یا به عبارتی پنج هفته در دریا نشان از افزایش بیش از دو برابری میزان ماندگاری زیرسطحی‌های ایرانی است که این نیز اماره‌ای از افزایش توان باتری‌های این زیردریایی ایرانی است.

بخش دیگری از باتری های مورد نیاز برای عملیات های زیر آبی نیز با باتری های سری "VRLA " که گستره ای از 65 الی 420 آمپر را در بر می گیرد نیز در داخل تولید می شود.

به طور معمول زیردریایی های کلاس کیلو روسیه که در نیروی دریایی ارتش کشورمان نیز مورد استفاده قرار می گیرند با دو ردیف 120 تایی از باتری مجهز شده‌اند که وظیفه تأمین نیروی موتور الکترونیکی زیردریایی را بر عهده دارند و حال، صنایع دفاعی کشورمان موفق شده اند این باتری ها را نیز در داخل کشور به تولید برسانند.



باتری های سری "VRLA "
 
اما تنها بحث تامین نیروی زیردریایی نیست که به مسئله باتری ارتباط دارد. اژدرها نیز به عنوان سلاح اصلی زیردریایی ها از باتری برای تأمین نیروی الکترونیک به منظور سامانه پیشران خود بهره می برند. خوشبختانه در این نیز صنایع دفاعی کشور دست پر ظاهر شده است و با تولید باتری هایی موسوم به سری "M-1" انرژی مورد نیاز اژدرهای ایرانی را تامین می کند و هر اژدر ایرانی که به هدفی سطحی یا زیرسطحی برخورد می کند، می توان نقش این سامانه کوچک اما حساس را در موفقیت آن لمس کرد.

این باتری ایرانی از ترکیب سرب و روی برای تامین انرژی استفاده کرده و می تواند جریان به توان 1000 آمپر را تولید کند.

 باتری ایرانی M1


از سوی دیگر تجهیزات الکترونیکی و مخابراتی جدیدی که نیروها مسلح کشورمان به آن دست پیدا کرده اند نیز از باتری های ایرانی بهره می برد. به عنوان مثال بیسیم دستی فدک که با 2 باند مجزا، پایداری فرکانس و با شعاع پوشش آنتن 360 درجه از جمله آخرین دستاوردهای اعلام شده نیروی زمینی ارتش است و با یک باتری می تواند قریب 10 ساعت در خدمت نقل و انتقال امن اطلاعات کاربران باشد، از باتری های ایرانی بهره می برد.

شاید نقش و اهمیت باتری در مقایسه با بسیاری از دستاوردهای نیروهای مسلح و متخصصان صنعت دفاعی، کوچک و ساده تر به نظر می رسد اما ورود به عرصه هایی چون تولید باتری موشک ها، زیردریایی ها و اژدرهای ایرانی، این نوید را داده است که حتی در کوچکترین و البته حساس ترین حوزه ها نیز خودکفایی و خوداتکایی امری است که هم ضرورت آن احساس شده است و هم نتیجه آن عیان.

منبع: مشرق نیوز




تحرکات تهدیدآمیز
دوشنبه 92/6/4 ساعت 11:27 عصر | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )
سرلشکر جعفری:

سپاه تحرکات تهدیدآمیز را با تیزبینی رصد و دنبال می‌کند

فرمانده کل سپاه گفت: تحرکات تهدیدآمیز را با چشمان تیزبین خود رصد و دنبال می‌کنیم.
به گزارش حوزه دفاعی - امنیتی باشگاه خبرنگاران، "سردار سرلشکر محمدعلی جعفری" فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بازدید از منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز و در جمع رزمندگان ستاد نیروی دریایی سپاه گفت: روند تحولات منطقه‌ای و جهانی ضرورت هوشمندی و ارتقای سطح آمادگی دفاعی را دو صد چندان کرده است.


وی ادامه داد: در حوادث خونین منطقه نقش رژیم غاصب صهیونیستی روز به روز نمایان‌تر می‌شود، ولی نتیجه نهایی این حوادث قطعا به نفع این رژیم نخواهد بود.

فرمانده کل سپاه افزود: تحولات منطقه در هیبت تهدید خود را نمایان کرده است و در برابر آن آگاهی، هوشمندی و هوشیاری لازم است.

سردار جعفری گفت: سپاه به عنوان مجموعه‌ای که بخش قابل توجهی از رسالت دفاع از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن را بر عهده دارد، قطعا تحرکات تهدید آمیز را با چشمان تیزبین‌تری رصد و دنبال خواهد کرد.

وی تصریح کرد: رفتار ما تابعی از مواضع و اقدامات دشمن است و تا کنون معترض هیچ کشوری نشده‌ایم اما اگر تحرکات دشمن مستقیم یا غیر مستقیم حالت تهدید به خود بگیرد دفاع را حق مسلم خود می‌دانیم.

فرمانده کل سپاه در ادامه اظهار داشت: این که دشمنان قسم خورده نظام اسلامی جرات ورود به جنگ دیگری در جبهه نظامی با ما ندارند، دلیلش آمادگی و ارتقای توانمندی‌های ما برای مقابله با این نوع تهدیدات بوده است.

سرلشکر جعفری افزود: ما به وضوح نشانه‌هایی را می‌بینیم که دشمن پس از چند دهه که از عمر پر خیر و برکت انقلاب اسلامی می گذرد هنوز به این درک نرسیده است که با ملت ایران با زبان زور و تهدید نمی توان سخن گفت.

وی با اشاره به دسیسه‌های پیچیده دشمن برای ترسیم چهره‌ای نامناسب از اسلام، گفت: اسلام علی‌رغم تلاش دشمنان درحال گسترش است و به لطف خدا خواست‌های مورد نظر دشمن علیه اسلام به بار نخواهد نشست.

فرمانده کل سپاه افزود: ما در مسیر اسلامی شدن به پیش می‌رویم و انقلاب اسلامی بر بستر نظام اسلامی به حرکت خود ادامه می دهد الگو شدن این انقلاب و استقرار عدالت و ایجاد مردم سالاری دینی نتیجه قطعی ایستادگی‌ها خواهد بود.

سرلشکر جعفری خطاب به رزمندگان نیروی دریایی سپاه گفت: شما در هر عرصه‌ای که برای ارتقای آمادگی دفاعی و مقابله با تهدیدات دشمن تلاش می‌کنید، اجر و پاداش دوران جهاد را دارید.

وی خاطرنشان کرد: به روز نگه داشتن میزان توانمندی و آمادگی، چشم طمع دشمنان را نسبت به این انقلاب، آرمان شهدا و مسیری که در پیش گرفته‌ایم کور خواهد کرد.

فرمانده کل سپاه با اشاره به عرصه‌های ماموریت سپاه و نیز تنوع تهدیدات فرا روی انقلاب اسلامی ملت تاکید کرد: وظیفه پاسداری منحصر به حوزه تهدیدات نظامی نیست چرا که خطراتی که انقلاب را تهدید می‌کند در تهدیدات نظامی خلاصه نمی‌شود.

سردار جعفری افزود: پاسداران در هر جایگاهی که قرار دارند، علاوه بر انجام وظایف تخصصی و سازمانی، وظایف و تکالیفی عمومی نیز در ابعاد گوناگون فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بر عهده دارند.

وی گفت: ظرفیت عظیم سپاه، راه رشد، توسعه و تعالی خود را به خوبی پیدا کرده است و این ظرفیت در خدمت آرمان‌های انقلاب اسلامی و ملت انقلابی ایران خواهد ماند.

فرمانده کل سپاه افزود: افتخار سپاه این است که از بدو شکل گیری تاکنون همه ظرفیت و توان خود را در اختیار رشد و پیشرفت انقلاب و حراست و صیانت از آن قرار داده است.

سرلشکر جعفری اظهار داشت: سپاه به عنوان مولود انقلاب و یکی از مهمترین دستاوردهای آن، در پرتو حضور فعال و مجاهدت شایسته‌ترین فرزندان این ملت، به سدی محکم و آهنین در برابر دسیسه‌های رنگارنگ دشمنان و بدخواهان تبدیل شده است .

وی افزود: ظرفیتی که در سپاه با این همت و تلاش، در ابعاد گوناگون فراهم آورده است: در هر شرایطی که اقتضا کند، در خط مقدم پیشرفت و دفاع از نظام، انقلاب و آرمان‌های آن قرار داشته و این روندی است که سپاه با ایثار و مجاهدت و شهادت بهترین اعضای خود، در صحنه عمل نشان داده است.

فرمانده کل سپاه با اشاره به عناصر قدرت و اقتدار به مولفه ایمان و معنویت اشاره کرد و گفت: بندگی خدا و معنویت هدفی است که شرط لازم برای پاسداری است و برای ما به عنوان یک اصل مورد توجه بوده و خواهد بود.

سرلشکر جعفری تصریح کرد: ما رسالت پاسداری از انقلاب را یاری خدا دین می‌دانیم و تا پای جان بر این مسیر ایستاده‌ایم و آن را با هیچ چیز دنیایی معامله نخواهیم کرد.

منبع: باشگاه خبرنگاران



برچسب‌ها: ایران ابرقدرت

چشم «آنلاین» ارتش
دوشنبه 92/6/4 ساعت 12:22 عصر | نوشته ‌شده به دست رضا خانگلی | ( نظرات )
چشم «آن‌لاین» ارتش در عمق اطراف ایران/ تولد بمب‌های متحرک نزاجا

با بکارگیری یگان‌های بدون سرنشین، تمامی تصاویر خطوط مرزی تا عمق چند صد کیلومتری به صورت «آن‌لاین» برای فرماندهان نیرو به نمایش گذاشته و در اختیار یگان‌های مستقر در خطوط مرزی قرار می‌گیرد.


خبرگزاری فارس: چشم «آن‌لاین» ارتش در عمق اطراف ایران/ تولد بمب‌های متحرک نزاجا

عصری که در آن به سر می‌بریم، دوران پیشرفت و رشد روزافزون اختراعات جدید و ظهور فناوری‌های نوین در حوزه‌های مختلف زندگی بشری است که باعث تغییر در ماهیت مفاهیم شده است.

در حوزه نظامی و جنگ نیز هدف‌ها تغییر کرده و رویکرد و نگاه ارتش‌ها در نبردهای جدید متفاوت از گذشته شده است.

دیگر در هم شکستن توان نظامی و توقف ماشین جنگی دشمن ملاک برتری در میادین رزم نیست. بلکه در هم شکستن اراده طرف مقابل، موضوعی است که طرف برنده معادلات را مشخص می‌کند.

استفاده از تسلیحات جدید با قدرت بیشتر، کارآیی مخرب‌تر و ادوات و تجهیزات نظامی فوق مدرن، جنگ‌ها را پرمخاطره و صدمات و آسیب‌ها را کشنده‌تر و جبران‌ناشدنی‌تر ساخته است و بی‌شک آمریکا به دلیل ماهیت جنگ‌طلبانه و اقتصاد مبتنی بر فروش تسلیحات نظامی، سردمدار این بازی شوم به حساب می‌آید.

با پیشرفت جنگ افزارهای مختلف و تغییراتی که در رویکرد و نگاه کشورها به مقوله کسب اطلاعات ایجاد شد، برای جلوگیری از آسیب رسیدن به عناصر اطلاعاتی و عملیاتی و مخاطرات ناشی از دستگیری و یا کشته شدن افراد، امروزه کشورها بیش از پیش به فکر استفاده از سلاح‌های نظامی هدایت شونده از دور هستند.

به عنوان مثال در اواسط جنگ سرد، یک هواپیمای شناسایی U2 آمریکایی در خاک شوروی سابق سرنگون شد و دستگیر شدن خلبان آن هواپیما توسط نیروهای شوروی رسوایی‌های زیادی را برای آمریکا در مجامع بین‌المللی به دنبال داشت. از این رو کشورهایی که فناوری ساخت هواپیما را در اختیار دارند به این فکر افتادند که هواپیماهایی را تولید کنند که بدون خلبان باشند و از دور هدایت شوند.

اگرچه فناوری این پرنده‌ها تا مدتها در انحصار قدرتهای بزرگ ازجمله آمریکا قرار داشت، اما با همت و تلاش متخصصان و کارکنان صنایع دفاعی کشورمان، نیروهای مسلح ایران از سال‌ها پیش ضمن دستیابی به دستاوردهای عظیم در این زمینه، تعداد زیادی از نمونه‌های مختلف آن را در اختیار دارد؛ نمونه‌هایی که برخی از آنها حتی در سال‌های دفاع مقدس نیز در اموری مانند شناسایی و عکسبرداری از مواضع دشمن بکار گرفته شدند.

ارتش که از دوران جنگ تحمیلی شعار استقلال و خودکفایی نظامی را سرلوحه ماموریت خود قرار داده، امروز با تکیه بر نیروی ایمان، اراده، تخصص و توانمندی کارشناسان و متخصصان خود توانسته است برترین تجهیزات مدرن نظامی را به خدمت بگیرد، به طوری که هر روز اخبار غرور انگیزی از اختراعات، ابداعات و پیشرفت‌های خلاقانه در نیروهای چهارگانه ارتش به گوش می‌رسد که نمونه اخیر آن، اظهارات فرمانده نیروی زمینی مبنی بر دستیابی به جدیدترین هواپیماهای بدون سرنشین با قابلیت‌های شناسایی، رزمی و حتی انتحاری است.

***

با نگرش به اهمیت فوق‌العاده استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین و لزوم در اختیار داشتن آن در جنگ‌های آینده، نیروی زمینی ارتش این ضرورت را به صورت تشکیل یک یگان مستقل و جدید از سال 90 در دستور کار قرار داد به طوری که پس از گذشت یک سال از افتتاح گروه پهپاد حضرت ولیعصر(عج)، چند یگان تابعه این گروه نیز در قرارگاه‌های عملیاتی نیروی زمینی در اقصی نقاط کشور راه‌اندازی و فعالیت خود را آغاز کردند.

البته سالها قبل و در سال 75 بود که نیروی زمینی ارتش استفاده از این هواپیماها را در برنامه‌های عملیاتی خود گنجاند.

در حقیقت عکس‌های شناسایی اواخر جنگ تحمیلی که از مواضع دشمن توسط هواپیماهای بدون سرنشین «تلاش» به دست آمد، مسئولین را با قابلیت‌های فراوان آن از نزدیک آشنا ساخت و در همین سال بود که هسته اولیه تشکیل یگان پهپادی در نیروی زمینی ارتش شکل گرفت.

اولین پرنده‌های بدون سرنشین، بر مبنای کشف اطلاعات و شناسایی دشمن ساخته شد تا اینکه در سال 90 بنا بر طرح جامع ثامن (طرح تحول ساختاری در نزاجا) فرماندهان و مسئولین ارتش و نیروی زمینی به این واقعیت مهم دست یافتند که پهپاد در نیروی زمینی ارتش می‌تواند به عنوان یگانی مستقل فعالیت خود را آغاز کند. به همین منظور در تاریخ 14 تیر 1390 گروه پهپاد حضرت ولیعصر (عج) رسما به جمع یگان‌های نیروی زمینی پیوست.

هدف از بکارگیری هواپیماهای بدون سرنشین در ارتش های دنیا حول سه محور اصلی می چرخد که «اطلاعات، عملیات و پشتیبانی» است که این سه محور در نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل 11 ماموریت است که از جمله آنها می توان به شناسایی و کسب اخبار و اطلاعات از مناطق مرزی و تحرکات نیروهای فرامرزی مستقر در کشورهای همسایه در قالب ماموریت های اطلاعاتی گروه پهپاد حضرت ولیعصر (عج) در نزاجا اشاره کرد.

با بکارگیری این یگان‌های بدون سرنشین، امروز تمامی تصاویر خطوط مرزی تا عمق چند صد کیلومتری به صورت «آن‌لاین» برای فرماندهان نیرو به نمایش گذاشته و در اختیار یگان‌های مستقر در خطوط مرزی قرار می‌گیرد تا مرزداران ارتش بدون اینکه نیاز به اعزام یگان گشت شناسایی و نفوذ به خاک کشورهای همسایه باشد، بتوانند کوچکترین تحرکات و تهدیدات احتمالی را در اطراف خاک کشور رصد کنند.

در حوزه عملیات نیز با تجهیز این هواپیماها به مواد منفجره، امکان انهدام اهداف و مواضع دشمن و حتی انجام عملیات انتحاری (به مثابه بمب‌های متحرک هوایی) وجود دارد و در ماموریت پشتیبانی نیز می‌توان از این پرنده‌ها در تخلیه محموله از جمله دارو، نامه و یا هر نوع وسیله‌ای دیگر و رساندن آن از نقطه‌ای به نقطه دیگر و از یگانی به یگان دیگر استفاده کرد.

برای نمونه، هواپیماهای بدون سرنشین مهاجر یکی از شناخته شده‌ترین پهپادهایی بود که می توانست با انجام ماموریت‌های اطلاعاتی و شناسایی، تا برد و عمق 50 کیلومتری خاک دشمن را رصد کند.

علاوه براین، هواپیماهای بدون سرنشین m2 با برد 100 کیلومتر و نمونه پیشرفته شاهین با برد 150 کیلومتر نیز در ماموریت‌های شناسایی مورد استفاده قرار می‌گرفتند که این برد تا مسافت 200 کیلومتر نیز قابل تقویت بوده و نیروی زمینی ارتش قصد دارد تا برد این پهپادها را به 300 الی 400 کیلومتر نیز افزایش دهد.

پهپاد رعد85 نیز که تنها در اختیار نیروی زمینی ارتش قرار دارد، می‌تواند اهداف مورد نظر را تا مسافت 100 کیلومتر مورد اصابت قرار دهد.

در ماموریت‌های عملیاتی و رزمی نیز اولین نیرویی که به فکر افتاد تا به وسیله هواپیماهای بدون سرنشین، عملیات انتحاری و رزمی انجام دهد، نیروی زمینی ارتش بود که با ابتکارات و خلاقیت متخصصان این نیرو، مدار آتش بر روی هواپیماهای سبک طراحی و نصب شد که با موفقیت اهدافی را در زمین، دریا و حتی هوا منهدم می‌کرد.

امیر احمدرضا پوردستان فرمانده نیروی زمینی ارتش نیز چندی قبل در جمع خبرنگاران از ورود این هواپیماهای انتحاری به یگان پهپادی نزاجا خبر داد و گفته بود که هواپیماهای بدون سرنشین ارتش علاوه بر ماموریت‌های گذشته خود در حوزه اطلاعات و شناسایی می توانند در حوزه‌های رزمی و انجام عملیات‌های انتحاری علیه اهداف نیز بکار گرفته شوند.

با این حال، ضرورت بکارگیری هواپیماهای بدون سرنشین نه تنها در جنگ‌های آینده حائز نقش موثر خواهد بود، بلکه کشورها در دوران صلح نیز با مقاصد جاسوسی و کسب اطلاعات از دشمن به استفاده از آن روی آورده‌اند به طوری که طی سالیان اخیر، بسیاری از هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در آسمان کشورهای منطقه با همین اهداف و منظور به پرواز درآمده‌اند.

در گروه پهپاد نیروی زمینی نیز تمامی تجهیزات مورد نیاز و هواپیماهای موجود کاملا بومی‌سازی شده و نیازمندی‌های پروازی نزاجا در زمینه هواپیماهای بدون سرنشین با همت کارشناسان صنایع داخلی و تبحر و تخصص متخصصان این نیرو تامین و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اینها در حالیست که همت بلند ایرانیان در پیمودن مرز‎‎‎‎‎‎‎‎‎های دانش و علم، اکنون هواپیما‎‎‎‎‎‎‎‎‎های بدون سرنشین ایران را از مرز هزار کیلومتر پرواز گذرانده و دستاوردهای آنان می‌رود تا هر سرزمینی را در تسلط پرواز در بیاورد.

منبع: فارس نیوز





<      1   2   3   4   5      >
طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز
 
موضوعات
لینک دوستان
دیگر موارد


بازدید امروز: 315
بازدید دیروز: 91
کل بازدیدها: 1344525