باشگاه خبرنگاران گزارش میدهد؛
جنگده فوق پیشرفته "F22 Raptor" ، در تور پدافندی ایران + عکس
سال 2005 اولین جنگنده نسل پنجم ایالات متحده آمریکا به خدمت گرفته شد. جنگندهای که با تبلیغات سر سام آور سازندگانش لقب قدرتمندترین هواپیمای جنگی دنیا را تصاحب کرد. حال آنکه این تبلیغات با واقعیت فاصلهای طولانی داشت.
به گزارش خبرنگار دفاعی – امنیتی باشگاه خبرنگاران، روز هفتم سپتامبر 1997 برای نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا یک روز مهم و سرنوشت ساز بود. در این روز یکی از پیشرفتهترین جنگندههای این نیرو که F22 Raptor نام گرفته بود برای آموزش نیروها و آزمایش در پایگاه هوایی نیلز در ایالت نوادا تحویل نیروی هوایی آمریکا شد.
موقعیت پایگاه هوایی نیلز در نوادا
تبلیغات فراوان باعث شد صادرات این محصول به دلیل بالا بودن تکنولوژیهای بکار رفته در آن ممنوع اعلام شود. اف 22 توانست با لابی شرکت سازنده و ایالات متحده آمریکا نام خود را به عنوان برترین جنگنده دنیا از نسل پنجم به ثبت برساند.
ابتدا قابلیتهای این جنگنده را بررسی میکنیم. F22 Raptor محصول کمپانی لاکهید مارتین است. این هواپیما میتواند با سرعتی معادل 2410 کیلومتر بر ساعت در شعاع 759 کیلومتری عملیات انجام دهد.(لازم به ذکر است سرعت هواپیماهای اف 14 نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران نیز 2485 کیلومتر بر ساعت بوده و شعاع عملیانی آن 1000 کیلومتر است.) رپتور توانایی حمل موشکهای لیزری و موشکهای هدایت شونده راداری را دارد و همچنین میتواند موشکهای هوا به زمین را نیز حمل کند. رادار این هواپیمای رادار گریز نیز میتواند از فاصله 400 کیلومتری متوجه هر حملهای بشود.
تمام ویژگیهای این جنگنده، آن را به برگ برندهای برای انجام عملیات نظامی موفقیت آمیز برای کشورهای دیگر از جمله جمهوری اسلامی ایران تبدیل کرده بود. به همین علت تعدادی اف 22 رپتور در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس مستقر شدند.
اف 22 یک "جنگنده رادار گریز" چند منظوره برای حمله به اهداف زمینی و رهگیری اهداف هوایی است. اما این جنگنده به ظاهر قدرتمند هنوز از گرد راه نرسیده چندیدن سانحه را تجربه کرده است. تاکنون 195 فروند از هواپیمای F22 ساخته شده و بیش از دهها سانحه و حادثه برای آن اتفاق افتاده است.
اگرچه پنتاگون تمام توان خود را برای سرپوش گذاشتن بر نقایص F22 به کار بسته و بسیاری از مشکلات و حوادث مرتبط با این پرنده در سکوت خبری مانده اما برخی از سوانح اف 22 علیرغم تلاش آمریکا سر و صدای زیادی در رسانهها به پا کرده است.
- اولین سانحه این پرنده در سال در سال 1992 اتفاق افتاد که در آن مدل اولیه F22 که YF22 نام داشت بر فراز آسمان کالیفرنیا دچار نقص در سیستم کنترل شد و سقوط کرد.
- سقوط بعدی اف 22 در سال 2004 اتفاق افتاد. در این سانحه موتور هواپیما در حین پرواز خاموش شد و پرنده سقوط کرد. البته خلبان توانست از این سانحه جان سالم به در ببرد.
- ساعت 10 صبح 25 ماه میلادی مارس 2009 فاکس نیوز اعلام کرد سومین هواپیمای اف 22 در نزدیکی پایگاه هوایی ادوارد ایالات متحده سقوط کرده و خلبان 49 ساله آن کشته شده است. تغییر ناگهانی فشار، علت این سانحه اعلام شد.
- شانزدهم نوامبر 2010 سی ان ان گزارش داد اف 22 دچار سانحهای عجیب شده و در آلاسکا سقوط کرده است. این سقوط نقطه عطفی در تاریخ تولید اف 22 محسوب شد. علت این سانحه هیچگاه به طور دقیق اعلام نشد. اما علت اصلی نقص در سیستم خنک کننده موتور بود که باعث بالا رفتن دمای موتور شد و پس از انفجار موتور، هواپیما سقوط کرد و سرنشین آن نیز که از خلبانان سرشناس نیروی هوایی آمریکا بود کشته شد.
محل سقوط اف 22 در آلاسکا
لاشه هواپیمای اف 22 پس از سقوط
یکی دیگر از عوامل دخیل در این سانحه نقص در سیستم تامین اکسیژن خلبان بود که پروژه اف 22 را با چالش جدید رو به رو کرد.
- سانحه بعدی اف 22 در سال 15 نوامبر 2012 در پایگاه هوایی تیندال واقع در فلوریدا رخ داد. علت این سانحه هرگز اعلام نشده اما خلبان آن توانست از هواپیما خارج شود و زنده بماند.
- تازهترین سانحه F22 Raptor در سال 2013 اتفاق افتاد که در آن، این هواپیما به علت نامعلوم پس از پرواز در شمال اردن سقوط کرد. البته گفته شد این پرنده توسط سامانههای پدافندی S300 و S400 سوریه سرنگون شده است که مقامات سوری آن را تایید یا تکذیب نکردند.
اف 22 جنگندهای که سرنشین خود را به کام مرگ میکشد
یکی دیگر از نقایص مهم در اف 22 که پس سانحه شانزدهم نوامبر به آن پی برده شد و مسکوت ماند نقص در سیستم تامین اکسیژن سرنشین هواپیماست. حتما میدانید که این سیستم برای هواپیماهای جنگنده که در ارتفاع بالا و با سرعت زیاد حرکت میکنند یک سامانه حیاتی محسوب میشود.
این نقص وقتی بیشتر آشکار شد که بسیاری از خلبانان اف 22 عنوان کردند پس از پرواز با این جنگنده دچار سرگیجه میشوند و تا مدتی بعد از پرواز احساس خستگی و کسالت میکنند.
F22 Raptor با مشکل تامین اکسیژن خلبان در ارتفاع بالا رو به روست
بالاخره شرکت لاکهید مارتین که سازنده این هواپیما محسوب میشود تحت تاثیر فشارهای رسانهای این نقص را پذیرفت و عنوان کرد این نقص به زودی بر طرف خواهد شد. البته تا سال 2013 وجود این مشکل در بسیاری از اف 22 های تولیدی لاکهید مارتین گزارش شده است.
اف 22 یک "رادار گریز" در تور پدافندی ایران:
سانحه اف 22 بر فراز آسمان اردن باعث شد تا شرکت سازنده وحشت زده شود. چرا که طبق برخی شواهد این پرنده توسط نیروی پدافندی سوریه مورد هدف قرار گرفته بود. سرنگونی این هواپیما تمام قابلیتهای رادار گریزی آن را زیر سوال برد. اما نکته مهم در سرنگونی رپتور بر فراز آسمان اردن این بود که سامانه منهدم کننده این پرنده یعنی S300 در داخل جمهوری اسلامی ایران بومی سازی شده و این امر نگرانی لاکهید مارتین را از هدف قرار گرفتن محصول خود توسط سامانههای پدافندی کشورمان دو چندان کرد.
اما سامانههای پدافندی تنها راه ایران برای مقابله با جنگنده اف 22 نیست و پتانسیلهای بسیار پیشرفته جمهوری اسلامی ایران در جنگ الکترونیک نیز راهی دیگر برای به دام انداختن F22 Raptor است.
بگذارید کمی به عقب بازگردیم. تقریبا دو سال پیش بود که یکی از محصولات رادار گریز شرکت لاکهید مارتین با نام RQ 170 که یک هواپیمای بدون سرنشین محسوب میشد به کمک سامانههای جنگ الکترونیک به دست نیروهای پدافندی ایران افتاد.
هواپیمای بدون سرنشین و فوق پیشرفته RQ-170 در دست نیروی هوافضا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
به اعتراف بسیاری از کارشناسان نظامی جهان با به دست گرفتن این پهپاد فوق پیشرفته توسط ایران باید با بسیاری از قابلیتهای فوق سری پروژههای نظامی آمریکا خداحافظی کرد. چرا که بسیاری از این تکنولوژیها در RQ 170 خودنمایی کرده بود.
یکی از قابلیتهایی که در محصول بدون سرنشین لاکهید مارتین و F 22 مشترک است قابلیت رادار گریزی این دو هواپیما است. چندیدن تن از کارشناسان نظامی آمریکایی هم تا کنون به این شباهت اعتراف کردهاند و اذعان داشتهاند قابلیت رادار گریزی اف 22 دیگر در آسمان ایران کاربردی نخواهد داشت چرا که با به دست گرفتن اف 22 تکنولوژی رادار گریزی آن نیز فاش شده و جنس مواد به کار رفته در بدنه آن لو رفته و راهکارهای مقابله با آن اندیشیده شده است.
اعتراف پایگاه های آمریکایی به شباهت اف 22 و آرکیو 170
بدین ترتیب جنگندهای که بیش از 66 میلیارد دلار صرف ساخت آن شده و قرار بود به عنوان تهدیدی برای جلوگیری از پیشرفت ملت ایران استفاده شود توسط دانش بومی کشور به فرصتی برای پیشرفت مبدل گشت.
حال این آمریکاییها هستند که باید بدانند هواپیمای فوق پیشرفته و رادار گریز اف 22 رپتور برای نیروهای پدافندی ایران یک جنگنده شناخته شده است و این کشور ناگزیر است تا به پیشرفتهای جمهوری اسلامی ایران اعتراف کند.
منبع: باشگاه خبرنگاران
نسل جدید هاورکرافتهای ایرانی را بهتر بشناسید +عکس
در سالهای پس از دفاع مقدس و با توجه به نیاز تجدید قوای ناوگان هواناو نداجا طرح هایی به انجام رسید. طرح هواناو یونس 6 یکی از این طراح ها بود که اساس آن طراحی و ساخت هواناوی کوچک برای واحدهای کم تعداد پیاده است و از جنس کامپوزیت ساخته شده است. این هواناو توسط وزارت دفاع به تولید انبوه رسیده و به نیروهای مسلح تحویل شده است.
به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، استفاده از مواد کامپوزیت امروزه به عنوان یکی از اصلی ترین مواد تشکیل دهنده در ساختار ابزار آلات نظامی، در سالهای اخیر رونق بسیاری یافته است و امروزه وسایل بسیار گوناگونی از کولاهخود سربازان تا بدنه موشکهای قاره پیما، از مواد کامپوزیتی بهره می برند. عواملی همچون عمر بالا، مقاومت در برابر شرایط بد محیطی ، پایین بودن وزن و کاهش تشعشعات فروسرخ و راداری از جمله دلایل استفاده بالا از این مواد در صنایع نظامی است.
حوزه صنایع دریایی نیز یکی از مهمترین عرصه های استفاده از این مواد است و یکی از دلایل محبوبیت مواد کامپوزیتی در این عرصه، بحث مقاومت بالا دربرابر خوردگی است. باید گفت که در بسیاری از پهنه های آبی در جهان میزان نمک موجود در آب به همراه نیروی حاصله از برخورد امواج با بدنه کشتی از جمله عواملی هستند که به بدنه های معمول فلزی که از موادی همچون فولاد و یا آلومنیوم هستند را دچار پدیده خوردگی می کنند که تعمیر و مرمت آنها بسیار مشکل است.
بحث مهم بعدی، مسئله شکل پذیری بالای این مواد است که در طراحی شناورهایی با طراحی بدنه های پیچیده است. در عین حال مواد کامپوزیتی در زمان تعمیر نیز بسیار بهتر عمل کرده و می تواند با هزینه های کمتر و بحث کاهش وزن و افزایش سرعت با استفاده از توان موتور پایین تر نیز از دیگر نکات مثبت مورد نظر در بحث استفاده از مواد کامپوزیت در صنایع دریایی است.
شناورهایی مثل ناوچه موشک انداز کلاس "Skjold" متعلق به نیروی دریایی نروژ و همچنین شناور رزمی کلاس "Visby" ساخت سوئد از جمله شناورهای جدیدی هستند که در حجم زیادی از مواد کامپوزیت در آنها بهره برده شده است. این مسئله باعث شده است تا سطح مقطع راداری این شناورها بسیار کاهش یافته و از آنها به عنوان شناورهایی پنهان کار یاد شود.
شناور Visby
در ایران یکی از مشهورترین و خبرساز ترین شناورهای نظامی، یک قایق تندرو است که از جنس کامپوزیت ساخته شده است. شناور تندرو و موشک انداز "سراج 1" متعلق به نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از موفق ترین پروژه های دفاعی ایران تا به امروز بوده است. ایران موفق شد تا یک فروند قایق مدل "بلید رانر" را بدست آورده و با مهندسی معکوس و استفاده درست از مواد کامپوزیت در آن، به یکی از سریعترین شناورهای رزمی جهان دست پیدا کند.
سردار احمدی وحیدی وزیر وقت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در زمان رونمایی از این دستاورد مهم دفاعی گفته بود که "برای طراحی و ساخت این شناور از پیشرفته ترین و جدیدترین فناوری ها استفاده شده است. سرعت، کارآیی و قدرت مانور این شناور بالاست و بدنه سراج 1 فایبرگلاس و مجهز به امکانات پیشرفته بومی مخابراتی و ناوبری الکترونیکی است."
شناور سراج 1
فایبر گلاس، کامپوزیتی از الیاف شیشه با مواد پلیمری است که از پشم شیشه به عنوان ماده تقویت کننده و از مواد پلیمری به عنوان مواد زمینه استفاده می شود.
اما کامپوزیت ها، تنها در حوزه قایق ها تاثیر مثبتی بر تاون دریایی و دفاعی کشورمان نداشته و اکنون متخصصان ایرانی موفق شده اند با توسعه استفاده از این مواد، دیگر تجهیزات دریایی را نیز ارتقاء دهند.
حوزه هاورکرافتها به عنوان بخشی از شناورهای سطحی که حجم زیادی از فعالیتهای نیروهای دریایی خصوصا در عملیاتهای آبی – خاکی را بر عهده دارند نیز در سالهای اخیر با فناوری مواد کامپوزیت گره خورده است. البته این فناوری به هاورکرافتهای نظامی محدود نبوده و در حوزه تجاری و تفریحی نیز از این مواد بهره گرفته می شود.
برای نمونه گونه M10 ساخت شرکت انگلیسی ABS هاورکرافتی نظامی است که به کشورهایی چون آمریکا ، سوئد و سریلانکا صادر شده است. از سوی دیگر پروژه " SSC " به عنوان برنامه هاورکرافت آینده نیروی دریایی آمریکا هاورکرافتی است که در ساخت آن در مقدار زیادی از مواد کامپوزیت استفاده خواهد شد.
هواناو M10 نیروی دریایی سریلانکا
شرکتهای بزرگ و معروفی همچون Universal Hovercraft و یا شرکت Griffon از جمله سازندگان معروف و پیشرو در این صنعت هستند که امروزه در محصولات جدید خود از مواد کامپوزیت استفاده های زیادی می کنند. محصولات این شرکت نه فقط در حوزه هواناوها بلکه در حوزه قایق های پرنده نیز است. در این بخش نیز استفاده گسترده ای از مواد کامپوزیتی می شود.
اما در کشور ما ایران سابقه استفاده از هاورکرافتها به قبل از انقلاب باز می گردد. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با خرید دو مدل هواناو " SR.N6" و "BH.7" از انگلستان یگان هواناو ایران تشکیل شد. در سالهای پس از دفاع مقدس و با توجه به نیاز تجدید قوای ناوگان هواناو نداجا طرح هایی به انجام رسید. طرح هواناو یونس 6 یکی از این طراح ها بود که اساس آن طراحی و ساخت هواناوی کوچک برای واحدهای کم تعداد پیاده است و از جنس کامپوزیت ساخته شده است. این هواناو توسط وزارت دفاع به تولید انبوه رسیده و به نیروهای مسلح تحویل شده است.
هواناو یونس 6
طرح دیگری که در ایران در بخش هاورکرافتها دنبال شد، پروژه تندر بود که بر اساس هواناو انگلیسی "SR.N6" بود. در این پروژه این هاورکرافت از لحاظ سامانه های الکترونیکی و تسلیحاتی تحت برنامه های ارتقاء و به روز رسانی قرار گرفت. اما شکل کلی بدنه و ظاهر شناور بر اساس مدل قدیمی انگلیسی بود.
اما به تازگی متخصصان دفاعی کشورمان در حوزه هاورکرافتها، فعالیت های جدیدی را انجام داده و به طراحی و ساخت دو مدل هاورکرافت با جنس کامپوزیت در نمونه نظامی و غیر نظامی اقدام کرده اند.
هواناو جستجو و نجات ساخت ایران
نمونه غیر نظامی این هاورکرافتها مخصوص جستجو و نجات است. این هواناو ایرانی از مواد کامپوزیتی ساخته شده و مشخصات آن شامل "طول : 20 متر ، عرض : 8.4 متر ، ارتفاع: 4.55 متر ، قابلیت حمل 22 مسافر و 20 تن بار" است. این هاورکرافت ایرانی می تواند با سرعت 80 کیلومتر بر ساعت حرکت کند.
اما نمونه ترابری نظامی این هاورکرافت نیز توسط نیروهای مسلح کشورمان ساخته شده است. مشخصات این وسیله به این شرح است: 25.8 متر ، عرض: 13 متر ، ارتفاع: 5.9 متر و توان حمل 8 تن بار را دارد.
ماده اصلی سازنده این شناور نیز کامپوزیت بوده و می تواند به سرعت 90 کیلومتر بر ساعت دست یابد.
هواناو لجستیک ایرانی
البته ذکر یک نکته در اینجا لازم است و آن اینکه هاورکرافتهای قبلی موجود در ایران از نمونه های نفربر بودند و عمدتا به این امر تعلق داشتند اما نمونه جدید به شکل اختصاصی به امر باربری و پشتیبانی از نیروها می پردازد.
بر اساس اطلاعات موجود، نمونه های اصلی این دو هواناو ایرانی ساخته شده و در حال حاضر به مشتریان مختلف داخلی برای سفارش ارائه شده است. با توجه به اینکه امروزه حمل و نقل دریایی از رونق بسیارزیادی برخوردار بوده و کشورهای دارای خطوط ساحلی و جزایر از جمله مشتریان بلقوه این وسیله ها هستند، می توان این هواناوهای ایرانی را به عنوان منبع خوبی به جهت کارآفرینی، صادرات و ارزآوری برای کشور در شرایط تلاش برای خودکفایی به حساب آورد.
منبع: مشرق نیوز
|
دوشنبه 93/1/4 ساعت 5:56 عصر | نوشته شده به دست
رضا خانگلی
| ( نظرات )
|
|
یکشنبه 93/1/3 ساعت 2:4 عصر | نوشته شده به دست
رضا خانگلی
| ( نظرات )
|
مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا منتشر کرد:
تهدیدات ایران علیه آمریکا در حوزه موشکی و هسته ای+ دانلود
مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا در ادامه سلسله گزارشهای خود درباره برنامه هستهای و نظامی ایران، در گزارش جدیدی به ارزیابی تهدیدات بالقوه ایران علیه آمریکا در حوزه موشکی و هستهای پرداخته است.
گروه جنگ نرم مشرق- مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا که از موثرترین اتاق فکرهای دولت و کنگره آمریکا محسوب میشود و در ماههای اخیر دهها گزارش و تحلیل درباره برنامه هستهای ایران منتشر کرده، اعتراف کرد که از برنامه هستهای رژیم صهیونیستی اطلاع چندانی ندارد.
مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا در ادامه سلسله گزارشهای خود درباره برنامه هستهای و نظامی ایران، در گزارش جدیدی به ارزیابی تهدیدات بالقوه ایران علیه آمریکا در حوزه موشکی و هستهای پرداخته است.
هرچند این گزارش، بر مبنای پیشفرضهای آمریکاییها درباره تهدیدآمیز بودن ماهیت انقلاب اسلامی و پیشرفتهای دفاعی آن، تهیه شده اما از آنجا که در آن به پیشرفتهای جمهوری اسلامی اشاره شده، جالب توجه است.
مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا معتقد است وجود بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان، خطوط کشتیرانی حیاتی و تمرکز جمعیت شیعیان در منطقه خاورمیانه، سبب شده که این منطقه به کانون رقابتهای استراتژیک ایران و آمریکا تبدیل شود.
مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا با اشاره به این که کشورهای عربی خلیج فارس، مهمترین متحدان آمریکا در تقابل با ایران محسوب میشوند، به نقاط ضعف کشورهای عربی اشاره کرده و نوشته است واشنگتن در اتخاذ هرگونه سیاست و راهبردی در منطقه، باید این نقاط ضعف متحدانش را مدنظر قرار دهد که عبارتند از: جمعیت بالای جوان، نرخ بالای بیکاری، نظام سیاسی به شدت متمرکز که چالشهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی خاصی ایجاد کرده است.
در این گزارش، به طور مفصل توانمندیهای موشکی ایران ارزیابی شده و برنامههای راکتانداز، موشکهای کوتاهبرد (زلزال، فاتح 110 و خلیج فارس) و موشکهای میانبرد (شهاب 1 و 2)، موشکهای دوربرد (شهاب 3، غدیر 1، سجیل2، عاشورا و بی.ام 25) و موشکهای کروز بررسی شده است.
مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا در ادامه این گزارش، ضمن بررسی تمامی گزینههای ممکن جنگ میان ایران با آمریکا و رژیم صهیونیستی، نتیجه گرفته که رقابت کنونی میان ایران و آمریکا در منطقه یا به یک مذاکرات کاملا موفقیتآمیز منتهی خواهد شد یا رو به وخامت شدید خواهد گذاشت.
این اتاق فکر آمریکایی معتقد است اهمیت توافق هستهای ژنو در رقابت نظامی میان ایران و آمریکا در این پیام است که ایران حداقل فعلا به دنبال دستیابی به بمب هستهای نیست. این در حالی است که رژیم صهیونیستی از مدتها قبل بیش از 100 موشک مجهز به بمب هستهای در اختیار دارد.
مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا در ادامه با بررسی سناریوهای مختلف مذاکرات هستهای، مدعی شده که آمریکا در هر صورت باید برای استفاده از گزینه نظامی در شرایطی که ایران از مذاکرات در چارچوب ان.پی.تی دست بکشد، آماده باشد.
این در حالی است که در همین گزارش، به صراحت اعتراف شده که اگر ایران بخواهد به بمب هستهای دست پیدا کند، سالها طول خواهد کشید.
مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا ذکر کرده که در صورت شکست مذاکرات، احتمال حمایت متحدان عربی از حمله نظامی آمریکا به ایران، قطعی نیست و فقط عربستان به صراحت از حمایت خود خبر داده است.
این اتاق فکر آمریکایی درباره واکنش رژیم صهیونیستی به شکست مذاکرات هستهای ایران و غرب، اعتراف جالبی کرده و نوشته است که برنامه هستهای رژیم صهیونیستی آنچنان مخفیانه و سری است که نمیتوان درباره تعداد بمبهای هستهای، توان موشکییا سیستمهای هوایی و دریایی آن اظهارنظر کرد.
مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا اذعان کرده که به علت پنهان ماندن برنامه هستهای اسرائیل، هیچ بحث و جدل عمومی نیز درباره آن مطرح نیست.
بیاطلاعی مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا از برنامه هستهای رژیم صهیونیستی در حالی است که این مرکز با سابقه 50 ساله مشاوره به کاخ سفید و کنگره آمریکا، نقش موثری در سیاستهای خارجی ایالات متحده دارد.
برای دانلود فایل اصلی روی تصویر کلیک کنید
منبع: مشرق نیوز
|
شنبه 93/1/2 ساعت 8:11 عصر | نوشته شده به دست
رضا خانگلی
| ( نظرات )
|
ادعای مقامات آمریکایی؛
ایران نمونهای از ناو هواپیمابر "نیمیتز" آمریکا را میسازد
مقامات دولتی آمریکا مدعی شدهاند: تصاویر گرفته شده از ماهوارهها، کشتی را نشان میدهد که اندک اندک درحال شکل گیری است و شبیه ناوهواپیمابر آمریکا از نوع نیمیتز است.
به گزارش سرویس بینالملل باشگاه خبرنگارانبه نقل از واشنگتن تایمز؛ مسئولان آمریکایی مدعی شدهاند که ایران درحال ساخت یک نمونه کپی از یک ناو هواپیمابر است.
برپایه این گزارش، این مسئولان آمریکایی در واشنگتن در زمینه اینکه این ناو، یک کشتی جنگی واقعی باشد یا ایران توانایی ساخت یک ناو هواپیمابر را داشته باشد، ابراز شک و تردید کردند.
این مقامات ادعا می کنند که نمونه المثنی این ناو در خلیج فارس و نزدیکی بندرعباس در حال ساخت است.
منبع: باشگاه خبرنگاران
|
جمعه 93/1/1 ساعت 1:35 صبح | نوشته شده به دست
رضا خانگلی
| ( نظرات )
|
سیاری:نداجا آفریقا را دور میزند
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، اعزام سیامین ناوگروه این نیرو به دریا برای دور زدن قاره آفریقا و نیز انجام رزمایش مشترک امداد و نجات با عمان را از مهمترین برنامههای نداجا در سال 1393 اعلام کرد.
به گزارش مشرق، امیر دریادار حبیبالله سیاری در بازدید از نمایشگاه دستاوردهای جهاد خودکفایی دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر افزود: سیامین ناوگروه را به دریا اعزام میکنیم تا انشاءالله قاره آفریقا را دور بزند.
وی با اشاره به اینکه "از فناوری روز در تولید تجهیزات دریایی استفاده میشود"، اظهار کرد: امروز با علم و دانشی که در نیروی دریایی وجود دارد، توانستهایم حضور خود را در زیر و سطح دریا اثبات کرده و گسترش دهیم.
دریادار سیاری با بیان اینکه "در حوزه زیر دریا حضور خود را گسترش دادهایم"، تصریح کرد: این حضور در سطح دریا نیز اتفاق افتاده است و در این راستا اعزام سیامین ناوگروه از جمله برنامههای ماست.
وی به نمایشگاه دستاوردهای جهاد خودکفایی نیز اشاره کرد و گفت: بررسی توانمندیهای دانشجویان دانشگاه دریایی حضرت امام خمینی (ره) نوشهر از جمله اهداف برگزاری این نمایشگاه بوده است تا میزان پیشرفت را نسبت به سالهای گذشته ارزیابی کنیم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش افزود: اکنون قادر به تولید تجهیزات مورد نیاز برای حضور در سطح و زیر دریا هستیم و قادریم تجهیزاتی برای حضور در آبهای آزاد و منطبق با فناوریهای روز دنیا تولید کنیم.
سیاری در پایان، انجام رزمایش مشترک امداد و نجات با کشور عمان را از جمله برنامههای نیروی دریایی ارتش در سال 1393 اعلام کرد و گفت: این رزمایش 18 فروردین به مدت سه روز برگزار میشود.
منبع: مشرق نیوز
طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز