خانواده ماهوارهبرهای "سفیر" را بهتر بشناسید
خانواده ماهوارهبرهای ایرانی شامل سه نسل سفیر-1، سفیر-2 سیمرغ و سفیر-3 سپهر است که به ترتیب قابلیت حمل محمولههای سنگینتر به مدارهای بالاتر را دارند. ماهواره بر سفیر-1 اولین ماهواره ایرانی با نام «امید» را در بهمن ماه 1387 با موفقیت کامل در مدار قرار داد.
گروه دفاع و امنیت مشرق - توانایی ساخت و پرتاب ماهواره، نشانگر توان علمی بالا در کشورهای صاحب این فناوری محسوب میشود و از طرف دیگر موتور محرک برای توسعه سایر فناوریهای پیشرفته است.
پرتاب ماهواره «امید» با ماهوارهبر بومی «سفیر»، نخستین گام عملی در بومی سازی فناوری فضایی محسوب میشود که توانست نام ایران را در بین معدود کشورهای عضو باشگاه فضایی جهان ثبت کند. تلاشها قبل از سال 1380 به منظور دستیابی به دانش فنی و ساخت انواع ماهوارهها، ایستگاههای زمینی و پرتاب کننده آغاز شد و اولین دستاورد آن طراحی و ساخت ماهواره ملی امید و ماهوارهبر سفیر با تجهیزات زمینی مربوطه است.
اما پیش از پرتاب ماهوارهبرها و محموله بسیار ارزشمند آنها، باید اطلاعات لازم از محیط فضا کسب شود. برای اینکار از راکتهای کاوشگر استفاده میشود که در ایران عملیات این راکتها توسط پژوهشگاه فضایی با کمک سازمان صنایع هوافضا به انجام میرسد.
راکتهای کاوشگر
در حوزه پرتابهای فضایی کشورمان ایران مانند سایر کشورهای پیشرو در صنعت فضایی کار را با راکتهای کاوشگر شروع کرد. راکتهای کاوشگر، راکتهای زیرمداری هستند که تا ارتفاعی معین (نقطه اوج مداری) بالا رفته و سپس به زمین بازمیگردند. حداکثر ارتفاع کاری بیشتر این راکتها، در محدوده 70 تا 300 کیلومتر است. برای آزمایش در ارتفاع کمتر از 70 کیلومتر از بالن و در ارتفاعات بالاتر از 300 کیلومتر از ماهواره کمک گرفته میشود.
راکتهای کاوشگر شامل مجموعههای اصلی موتور، محموله آزمایشگاه فضایی، مجموعه بازیابی، مجموعه جدایش و ایستگاه زمینی هستند که برای اهداف تحقیقاتی و آزمایشگاهی مختلف و کاوش در ارتفاعات گوناگون، با طراحی ساده تا بسیار پیچیده و دقیق، ساخته می شوند. مدت زمان فعالیت آنها در فضا بر اساس نوع مأموریت و ارتفاع پروازی متفاوت است. پس از اتمام سوخت پیشران، مجموعه آزمایشگاهی با استفاده از سیستم جدایش، از موتور جدا شده و بعد از اتمام مدت زمان مأموریت به وسیله چتر فرود آمده و بازیابی میشود.
راکت کاوشگر-2
در طی این مدت، مجموعه آزمایشگاهی با استفاده از حسگرهای ویژهای که در آن قرار داده شده است، اندازهگیریها و آزمایشهای لازم را اجرا نموده و دادههای جمع آوری شده را به کمک فرستنده دورسنجی (تله متری)، به زمین ارسال میکند. این دادهها با توجه به مأموریتهای تعریف شده، شامل متغیرهایی مانند درجه حرارت، فشار محیط و شتاب را میشود.
همچنین با استفاده از دروبینهای تعبیه شده در محموله، امکان تصویربرداری از تجهیزات مورد آزمایش یا محیط فضا فراهم شده و این تصاویر به کمک سامانه مخابراتی به زمین ارسال میشود.
به گزارش مشرق، تا قبل از پرتاب اولین ماهواره کشور با نام «امید» توسط ماهوارهبر «سفیر»، چندین راکت کاوش توسط پژوهشگاه فضایی کشورمان پرتاب شد که از دادههای حاصل از آن در ادامه برنامه فضایی کشورمان استفاده شد.
کاوشگر-4
نسلهای بعدی راکتهای کاوش مانند کاوشگر-4 و 5 نیز در راستای بخش دیگری از برنامه فضایی کشور یعنی ارسال موجود زنده و انسان به فضا طراحی و ساخته و پرتاب شدند.
ماهوارهبر سفیر
اولین ماهوارهبر ایرانی سفیر امید نام دارد که در نخستین آزمایش عملی سامانههای پرتاب فضایی ایران و پس از راکتهای کاوشگر، بکارگرفته شد.
خانواده ماهوارهبرهای ایرانی شامل سه نسل سفیر-1، سفیر-2 سیمرغ و سفیر-3 سپهر است که به ترتیب قابلیت حمل محمولههای سنگینتر به مدارهای بالاتر را دارند. ماهواره بر سفیر-1 اولین ماهواره ایرانی با نام «امید» را در بهمن ماه 1387 با موفقیت کامل در مدار قرار داد.
برای قرار دادن یک ماهواره در مدار زمین، به نیروی بسیار زیادی نیاز است. این نیروی عظیم را ماهوارهبر(موشک حامل) تولید میکند. ماهواره برای قرار گرفتن در مدار باید در ارتفاعی بیش از 200 کیلومتر از سطح زمین به سرعتی در حدود 28000 کیلومتر در ساعت برسد. ماهوارهبرها به شکل موشکهای چند مرحلهای با سوزاندن سوخت شیمیایی انرژی لازم برای بردن ماهواره به مدار زمین را فراهم میکنند.
موشک ماهوارهبر سفیر-1
در نخستین گام، موتور موشک روشن شده و نیروی بالابرنده فراهم میشود. با ایجاد نیروی بالابرنده ماهوارهبر به همراه مخازن سوخت و ماهوارهای که با خود دارد از زمین جدا شده به سوی آسمان حرکت میکند.
به گزارش مشرق، پس از اینکه سامانه پیشران، تمام سوخت را بسوزاند بخش نخست از بدنه موشک جدا شده و به زمین سقوط میکند. در گام دوم سامانه پیشران مرحله دوم روشن میشود و چون موشک سبک تر شده است با سرعت بیشتری ماهواره را به ارتفاع بالاتر و برای قرار دادن در مدار به پیش میراند. به همین ترتیب و با پایان یافتن سوخت، مرحله دوم نیز از دیگر اجزای موشک جدا و بسته مأموریت ماهواره بقیه مراحل انجام میشود.
ماهوارهها در سر موشکها جاسازی شده و به فضا پرتاب می شوند. دماغه مخروطی شکل موشک که در برابر گرما مقاوم است ماهواره را از اصطکاک هنگام گذشتن از جو زمین محافظت میکند. بعد از عبور از جو زمین، لایه محافظتی از ماهوارهها جدا شده در مرحله آخر، موشک، ماهواره را در مدار مورد نظر قرار میدهد.
بسیاری از ماهوارهها از سامانه پیشران راکتی یا گاز سرد موجود در خود برای رفتن به مدارهای بالاتر استفاده میکنند.
بیشتر پرتابهای ماهوارهای با موشکهایی انجام میشود که شروع پرتاب آنها مستقیم به سوی بالا برنامهریزی شده است. چنین روشی موشک را از میان سخت ترین بخشهای جو زمین به سرعت عبور میدهد و بهترین راه برای کاهش مصرف سوخت است.
پس از اینکه موشک مستقیم به بالا پرتاب شد بخش کنترل موشک، سامانه هدایت اینرسی را به کار میگیرد تا با انجام محاسبات لازم، دماغه موشک را به خط سیری که در طرح پروازیش در نظر گرفته شده متمایل کند.
خودروی حامل ماهوارهبر سفیر-1 که سکوی پرتاب آن نیز است
ماهوارهبرها به عنوان ابزار قراردادن ماهوارهها در مدار، میبایست از بالاترین استانداردها برخوردار باشند. پرتاب با نیروی عظیم راکتی، تنشهای فراوانی به بدنه، سازه و اجزای دیگر آن وارد میآورد. اصطکاک پوسته بدنه با هوا، و نیز حرکت پرشتاب گازهای بسیار داغ خروجی پیشران، شوکهای عظیم حرارتی را به بخشهای مربوطه وارد میسازد.
تمامی زیر سامانههای موجود در ماهوارهبر، از اجزای مختلف پیشرانهای سوخت مایع مانند پمپها، فشارسنجها، شیرها و ادوات کنترلی گرفته تا سامانههای ارتباطی ماهوارهبر با زمین، باید به درستی کار کنند تا پس از رسیدن آن به ارتفاعات بالا مانند 250 کیلومتری، 700 کیلومتری و حتی بیشتر، بخش نهایی ماهوارهبر، ماهواره را رها کرده و در مدار و موقعیت از پیش تعیین شده، با دقت بسیار بالا قرار دهد.
این کاری است که ماهوارهبر ساخته شده بدست متخصصان توانمند و جوان کشورمان موفق به اجرای آن شده و هم اکنون برای اجرای مجدد آن، این بار برای انتقال ماهوارههای بزرگتر و مهمتر از ماهواره تحقیقاتی امید، به فضا آماده است.
با توجه به اینکه، ارسال محموله به فضا معمولاً با موشکهای غول پیکر انجام میشود، تنها کشورهایی میتوانند وارد این عرصه شوند که ساختار کارشناسی و فناوری لازم را دارا باشند. پرتاب سفیر امید با اینکه گام اول در این مسیر بود، اما پرتاب یک ماهوارهبر 26 تنی دو مرحلهای جهت قراردادن یک ماهواره در مدار بیضوی 530-250 کیلومتری کار بزرگی تلقی میشود.
دو مرحله موشک سفیر-1
برای آشنایی بیشتر با رکن اصلی این قدرت فضایی، یعنی ماهواره بر، لازم است به مشخصات فنی آنها اشاره شود. با توجه به اطلاعات اعلام شده، موشک سفیر، دارای طول کل22 متر، قطر 1.25 متر، وزن کل 26.5 تن، نیروی رانش(تراست) مرحله اول 32 تن-نیرو و مرحله دوم 3.4 تن-نیرو، زمان کارکرد مرحله اول حدود 150 ثانیه، مرحله دوم 312.5 تا 315 ثانیه، جرم محموله 27 کیلوگرم، ارتفاع حضیض 250 و ارتفاع اوج 400 کیلومتر و شیب مداری 55 درجه بود.
ماهوارهبر سفیر که ماهواره نوید را در مدار قرار داد
نکتهای که در اینجا باید به آن توجه نمائیم، دو مرحلهای بودن سفیر امید است. قرار دادن ماهوارهای در مدار پایین با استفاده از ماهوارهبر دو مرحلهای، عملاً یک جهش فناورانه بزرگ برای صنعت فضایی کشور تلقی میشود. در واقع تأمین انرژی فراوان مورد نیاز برای حرکت در خلاف جهت جاذبه زمین، تنها با دو مرحله پیشران، آنقدر اهمیت داشت که تحلیلگران مراکز معتبر خارجی، از همان ابتدا به آن پرداختند زیرا به این معنی بود که ایران موفق شده در شرایط تحریم کامل، پیشرانههای راکتی پرقدرتی طراحی نموده و بسازد و در موشکهای ماهوارهبر خود به کار ببرد.
چند مرحلهای بودن ماهوارهبرها، از بابت فناوری مورد نیاز جهت سامانههای جدایش مراحل نیز مهم است زیرا در صورت عدم اجرای فرایند جدایش و حتی اجرای غیر صحیح آن، به معنی شکست کل مأموریت خواهد بود.
به گزارش مشرق، در ماهوارهبر سفیر2 بیش از 10 هزار نوع قطعه به کار رفته است. سهم قطعات پیچیده صنعتی در آن قابل توجه است و تمام قطعات تولیدی آن در صنایع داخلی ساخته میشود. میزان رانش پیشران مرحله اول در نوع پایه سفیر تقریباً 9.5 برابر رانش تولیدی موتور مرحله دوم و زمان کارکرد این مرحله تقریباً 2.1 برابر مرحله اول است.
با اتمام کار پیشران مرحله اول، این موتور به همراه تمامی بخشهای مرتبط در سازه و بدنه و در واقع بخش بزرگی از موشک جدا شده و با سبکتر شدن موشک، کار اوجگیری به سمت مورد نظر ادامه مییابد. سامانه کنترلی مرحله اول از نوع نازل ثابت با تیغههای متحرک بوده و در مرحله دوم خود نازل(خروجی گازهای موتور) تغییر زاویه میدهد. این سامانه برای هرچه دقیقتر قرار دادن ماهواره در مدار از دقت بسیار بالا و در نتیجه از فناوری پیشرفته با پشتوانه علمی و تخصصی بسیار بالا در زمینه علم دینامیک و کنترل برخوردار است.
موتور مرحله اول(سمت راست) و مرحله دوم موشک سفیر-1
در نمونه بهسازی شده ماهوارهبر سفیر امید که «سفیر-1بی» نام دارد با افزایش رانش موتور از 32 به 37 تن قابلیت حمل ماهواره تا وزن 50 کیلوگرم به مدار بیضوی 250-400 کیلومتری برای این ماهوارهبر 22 متری که 1.25 متر نیز قطر دارد بوجود آمده است.
با بهسازی موتور مرحله دوم ماهوارهبر سفیر امید، که در ردیف بهترین موتورهای مراحل بالای ماهوارهبرها قرار دارد، نسبت به موتورهای مرحله دوم ماهوارهبر سفیر امید شاخص انرژیکی بالاتری حاصل شده است. از ویژگیهای شاخص این موتور ایجاد قابلیت کنترل پذیری بالا در مرحله ی ماهوارهبر است.
موتور مرحله دوم موشک سفیر که خروجی گازهای آن به طور کامل متغیر هستند
در بهینهسازی این موتور ضمن حفظ نقاط قوت موتور مرحله دوم سفیر امید تلاش شده تا با کاهش سوخت مصرفی موتور، جرم محموله ماهوارهبر افزایش داده شود. قابلیت حرکت محفظه احتراق در حین کار موتور و دور بالای پمپها از قابلیتهای برجستهای است که در موتور مرحله دو سفیر امید و نسل بهینه شده آن وجود دارد.
به گزارش مشرق، آخرین نمونه از ماهواره بر سفیر-1، «سفیر-1سی» نام دارد و احتمالاً در پرتاب ماهوارههایی در رده «فجر» یا سنگینتر از آن مورد استفاده قرار خواهد گرفت. تا کنون ماهواره های امید، «رصد-1» و «نوید علم و صنعت» با نمونههای ماهوارهبر سفیر در مدار قرار گرفته است.
برای توضیح بیشتر در مورد دشواریهای طراحی و ساخت یک موتور کاملاً جدید باید گفت ضمن نیاز به اجرای تمام مراحل مطالعه و طراحی، تمامی انواع آزمایشات نیز باید بر روی پیشران جدید اجرا شود تا از مطلوب بودن نتیجه اطمینان حاصل شود. مثلاً با توجه به اینکه گازهای پرسرعت خروجی از موتور راکتی تراکم پذیر(Compressible) هستند قابلیت ارتعاش دارند.
در صورت ورود گاز به مدهای ارتعاشی نامطلوب، به طبع آن نازل (خروجی موشک)، لولههای حاوی سوخت، شیرها و اتصالات و سازه موشک نیز دچار ارتعاش شده و در صورت بروز پدید تشدید(Resonance) موشک ماهوارهبر از بین خواهد رفت.
بنابراین تمامی محاسبات پیچیده دینامیک سیالات، حرارت و دینامیک و ارتعاشات سازه و قطعات برای خاصترین حالات نیز باید اجرا شده که به نوبه خود بسیار زمانبر بوده و پس از ساخت نمونه اولیه باید انواع مختلف آزمایشها صورت گیرد.
با توجه به نیاز به اجرای آزمایشات جزئی و کامل که برخی از انواع آنها هزینهای بالغ بر یک میلیون دلار دارند، کشورهای مختلف به خصوص کشورهای در حال توسعه پس از رسیدن به یک پیشران مناسب با بهسازی و توسعه و روشهایی چون خوشهای یا کلاستر کردن (استفاده چند عدد از پیشران موجود در کنار هم) توان ماهوارهبرهای خود را ارتقاء میدهند که چنین رویکردی در برنامه فضایی کشورمان نیز در دستور کار است.
امیر پوردستان در جمع خبرنگاران تشریح کرد
جزئیات رزمایش "قمر بنی هاشم" نیروی زمینی ارتش
فرمانده نیروی زمینی ارتش با اعلام خبر برگزاری رزمایش "قمر بنی هاشم" در آبان ماه گفت: این رزمایش در یک منطقه بسیار وسیع و گسترده در 3 محور عملیاتی انجام میشود.
به گزارش حوزه دفاعی - امنیتی باشگاه خبرنگاران، امیر سرتیپ "احمدرضا پوردستان" فرمانده نیروی زمینی ارتش، در حاشیه مراسم اختتامیه چهارمین جشنواره سراسری حدیث ارتش در جمع خبرنگاران اظهار داشت: رزمایش "قمر بنیهاشم" در یک منطقه بسیار وسیع و گسترده در 3 محور عملیاتی انجام میشود؛ در این رزمایش از ظرفیت "هوانیروز" بهرهبرداری عمیقی در بخش خودی و بخش دشمننما خواهد شد.
وی این رزمایش را یک رزمایش دوطرفه دانست و افزود: در این رزمایش برخی از یگانها به صورت دشمننما و یگانهای دیگر به عنوان نیروی خودی انجام وظیفه خواهند کرد؛ لذا سعی داریم صحنه نبرد ناهمتراز را به صورت واقعی به همه کارشناسان نظامی به نمایش بگذاریم، ضمن اینکه کارشناسان "ستاد کل نیروهای مسلح" نیز در این رزمایش شرکت خواهند کرد.
امیر"پوردستان" با ابراز امیدواری به اینکه رزمایش مذکور تبدیل به الگویی برای رزمایشهای گسترده بعدی شود، تصریح کرد: به امید خدا رزمایش " قمر بنیهاشم" به الگوی دیگر رزمایشهایی که در فضای ناهمتراز برگزار خواهد شد، تبدیل میشود.
فرمانده نیروی زمینی ارتش درباره یگانهای شرکت کننده در این رزمایش، گفت: همه یگانهای نیروی زمینی اعم از یگانهای تیپ 65 نیروی مخصوص، هوابرد و پیاده در این رزمایش شرکت خواهند کرد، اما مرکز ثقل حرکت، نیروهای زرهی با پشتیبانی عمیق و وسیع هوانیروز خواهد بود.
امیر"پوردستان" افزود: این رزمایش در منطقه جنوب کشور و در آبانماه سال جاری برگزار میشود.
وی هدف این رزمایش را نمایش حد کمال قابلیتهای رسته زرهی دانست و گفت: هدف ما این است که نشان دهیم رسته زرهی چگونه در فضای ناهمتراز وارد عمل شود.
امیر "پوردستان" تصریح کرد: زمانیکه فضای ناهمتراز مطرح شد، احساس ما این بود که نیروی زمینی نمیتواند قابلیتهای لازم را در این فضا داشته باشد، اما دکترین " رسته زرهی" تعریف شد و کتاب " کاربرد نیروی زرهی در رزم ناهمتراز" را نوشتیم و در این رزمایش میخواهیم آن را در صحنه عمل و در منطقه جنوب شرق کشور به کار گیریم.
باشگاه خبرنگاران
طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز